Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODJELA UGOVORA

Plenković o izgradnji dodatnih 5.000 mjesta u vrtićima: 'Investicije nikada nisu bile ovolike'

Zagreb: Dodjela ugovora za izgradnju i opremanje vrtića
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
13.03.2024.
u 13:25

Ukupna investicija u Hrvatskoj u obrazovanje svih uzrasta od predškolskih ustanova do visokoškolskih institucija iznosi 2,5 milijarda eura, što nije bilo nikada u Hrvatskoj, kazao je hrvatski premijer

Svečanost dodjele ugovora za 94 projekta teža od 50 milijuna eura, koji će u dječjim vrtićima diljem Hrvatske otvoriti 5080 dodatnih mjesta, održana je u srijedu u Zagrebu. Dodjeljujući ugovore vodstvima gradova i općina, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je cilj Vlade da na kraju trećeg poziva za financiranje u Hrvatskoj 97 posto djece bude obuhvaćeno najranijim obrazovanjem, a da je prije pandemije taj broj iznosio 78 posto.

Čestitajući potpisnicima ugovora u društvu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i ravnatelja SAFU Dragana Jelića, Plenković je kazao da Hrvatska povećava kapacitet dječjih vrtića kako bi dostigla taj cilj. S prvim pozivom koji je iznosio 163 milijuna eura, kojim je predviđena izgradnja i dogradnja 248 dječjih vrtića, drugi poziv je dodao 50 milijuna eura u 94 dječja vrtića. To je ukupno 342 ulaganja i 21 tisuća novih mjesta u vrtićima, kazao je Plenković.

Naglasio je da karta rasporeda investicija pokazuje da je središnja vlast vodila računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske bez obzira gdje se nalazio grad i koja je politička opcija u njemu na vlasti. Ukupna investicija u Hrvatskoj u obrazovanje svih uzrasta od predškolskih ustanova do visokoškolskih institucija iznosi 2,5 milijarda eura, što nije bilo nikada u Hrvatskoj, kazao je hrvatski premijer i zaključio da će sva djeca u školi imati besplatan obrok.

Ministar Fuchs rekao je da je u pitanju sukcesivan smišljeni plan unaprjeđenja obrazovanja u Hrvatskoj. Izrazio je nadu da će svako dijete u Hrvatskoj u sljedećem mandatu imati mjesto u dječjem vrtiću, čak i u gradu Zagrebu koji, smatra Fuchs "ima itekakvih problema s izgradnjom vrtića iz više razloga“.

POVEZANI ČLANCI:

Kad ova druga faza ulaganja bude završena, ona će s prvom fazom donijeti preko 20.000 novih mjesta u vrtićima, a u varijanti nastavka financiranja, jer najavljujemo i raspisivanje trećeg poziva za izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, to bi se trebalo približiti brojci od 30.000 i na taj bi način, de facto, sva djeca imala mjesto u vrtićima, kazao je.

Napomenuto je da je za općine i gradove na područjima ispodprosječne razvijenosti, kojima sredstva poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova ne budu dostatna za dovršetak planirane izgradnje u državnom proračunu za 2024. i 2025. godinu osigurano dodatnih 8,6 milijuna eura.

>> GALERIJA Ivan Turudić prisegnuo za glavnog državnog odvjetnika

Zagreb: Dodjela ugovora za izgradnju i opremanje vrtića
1/12

Komentara 4

JA
Jadran666
14:31 13.03.2024.

Da li je možda kojim slučajem potres u Zagrebu i Petrinji podigao BDP i investicije?

SE
sean200
13:59 13.03.2024.

Fino, bit će mjesta za male Nepalce i Filipince!

PV
prcko.vita
16:26 13.03.2024.

Samo ti fale djeca, na taj sitni detalj si zaboravio. Djeca rastu i idu u Njemačke Irske i ostale vrtiće, zahvaljujući tvojim dalekovidnim mjerama o veliki vođo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije