Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer u Rijeci

Plenković o pucnjavi na hrvatske policajce: 'Nema vojske na granicama, nismo u ratu'

Rijeka: Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Jadran galenski laboratoriji
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.09.2023.
u 12:59

"Hrvatska poštuje i svoje pravo i europske i međunarodne norme, štiti vanjsku granicu, a istodobno ne diže bodljikave žice ni zidove prema Hrvatima u BiH, to naša Vlada neće napraviti nikad", istaknuo je Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Rijeci da je Vlada smijenila Borisa Abramovića, direktora Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina, jer je pred kraj svog radnog vijeka te mu je istekao mandat. "Istekao mu je mandat. Stavili smo jednoga drugoga čovjeka privremeno, ići će natječaj, doći će neko drugi, a čovjek je, koliko sam ja razumio, pred kraj svog radnog vijeka", rekao je Plenković

Abramović je bio prvi koji je upozoravao na nepravilnosti u poslovanju HEP-a, što je dovelo do izbijanja afere "Plin za cent". Plenković je na upit što je nedostajalo Abramoviću odgovorio da je odradio dva mandata, a na pitanje hoće li biti još nekih smjena, kratko je poručio "o tom-potom". Na upit hoće li raskrinkati sve što se događalo u aferi "Plin za cent" samo je odgovorio: "Sve je isto, kad budemo htjeli". Vlada, kaže, brine o velikome i bitnome, a male greške rješava kad hoće.

VEZANI ČLANCI:

Plenković je poručio da HEP stoji dobro, a što se tiče spekulacija o mogućoj privatizaciji, ustvrdio je kako to krivo i izmišljeno. "Postaje mi smiješno što sve u eter ubacuju pojedini ljudi ne bi li sebi pronašli neku relevantnost. Država stoji iza HEP-a, HEP je alat države u energetskoj krizi zbog kojeg imamo jeftiniju struju", istaknuo je. 

Komentirao je incident s migrantima na granici s BiH, koje je zaustavila policija, a nakon toga su se začuli pucnjevi s teritorija BiH, te Mostov prijedlog da se pošalje vojska na granicu

"Nema vojske na granicama, nije Hrvatska u ratu. Granicu štiti 6500 hrvatskih policajaca, vanjsku granicu EU, Schengenski prostor. Te njihove ideje ignorirajte", istaknuo je. 

"To je globalni problem. Migracijska kriza traje od 2015., ovo je 2023. Što se tiče Hrvatske, u odnosu na brojne druge zemlje taj problem je minoran. Pogledajte Italiju, pogledajte što se zbivalo u Španjolskoj, situaciju u Francuskoj, Njemačkoj... Što se nas tiče, Hrvatska poštuje i svoje pravo i europske i međunarodne norme, štiti vanjsku granicu, a istodobno ne diže bodljikave žice ni zidove prema Hrvatima u BiH, to naša Vlada neće napraviti nikad", istaknuo je. 

VIDEO Incident na hrvatskoj granici: 'Čuli su nekoliko pucnjeva'

"Što se tiče cijele migracijske politike, mislim da je ministar unutarnjih poslova jučer to dosta detaljno elaborirao. Očekujemo od BiH da njihova policija kontrolira izlaz iz zemlje, a ne samo Hrvatska ulaz", dodaje. 

Optužio je SDP da je preko kolega u EP-u "orkestrirao" europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja Schengenu. "Mi smo to spriječili. To je SDP", rekao je. Oni će nama lijepiti etikete veleizdajnika, a aktivno su radili za Hrvatska ne uđe u Schengen, kaže Plenković.

 Danas je, kako je istaknuo, 24 godine od brutalnog ubojstva tri žene na Općinskom sudu u Gradu Zagrebu. "Mi smo prošloga tjedna predstavili veliku inicijativu Vlade u partnerstvu s brojnim nevladinim organizacijama o izmjenama zakona. Ide se na definiranje teškog ubojstva ženske osobe, na pooštravanje kazne za silovanje", kazao je. 

"Nasilje u obitelji, osobito nad ženama i djecom, jedan je grozan i nedopustiv fenomen u hrvatskom društvu kojeg treba i spriječiti i iskorijeniti i kazniti", dodaje. "Radimo korak naprijed za kojeg smo uvjereni da je dobar za hrvatsko društvo. Napravit ćemo sve što možemo", ističe Plenković. 

VEZANI ČLANCI:

"Jučerašnja porezna reforma, koja je bila u Saboru, svima će donijeti veće plaće, a jedinicama lokalne i područne samouprave veću fiskalnu autonomiju", istaknuo je, govoreći o postignućima Vlade. 

Govoreći o izborima 2024. godine, navodi: "Mi ćemo doći, ne sa koferom rezultata, nego s kompozicijom rezultata koja se vidi u svakom kraju Hrvatske".

Predsjednik Vlade Plenković posjetio je danas Jadran – galenski laboratorij u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanosti povodom završetka investicijsko-razvojnog projekta Integra. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

VIDEO Milanović: Plenkoviću je bilo u interesu zadržati kontrolu koju je imao dok me nije bilo

Komentara 13

Avatar Bruno
Bruno
14:12 22.09.2023.

Gadljiv gledati na cemu "oporba skuplja poene. Ono kad nemas pojma o ekonomiji, socijali, financijama , bravo zaPlenkovica!

Avatar Bruno
Bruno
14:09 22.09.2023.

Ja imam povjerenja u hrvatsku policiju i tocka!

DU
Deleted user
14:59 22.09.2023.

Hrvatske vojske nema na granici sa Bosnom ali bi opet trebali biti tam neki granicari.Vidi se da hrvatska policija nije dovoljna i onda vi hrvatska vojska trebala pomoci da se zaustavi ta navala migranata.Cudno je samo da svi ti migrantii iz Afrike i bliskog istoka hocu u Europu a niko u majcicu rusiju.Kako to jer rusofili vele da je rusija zemlja blagostanja hehehe.😅

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije