Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA HDZ-a

Plenković: Ispunili smo naše izborno obećanje, brzo ćemo se navići na novi režim

Zagreb: Izjava za medije Andreja Plenkovića nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.07.2023.
u 19:52

Premijer Plenković nakon sjednice HDZ-a komentirao je prvu neradnu nedjelju, ali i štrajk službenika zaposlenih na hrvatskim sudovima

U sjedištu HDZ-a održana je još jedna sjednica Predsjedništva nakon koje se medijima obratio predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. 

- Važno je da podsjetimo hrvatsku javnost da smo dobili milijardu i tri milijuna eura za obnovu Petrinje i Zagreba i da smo produljili rok te da smo uspjeli iskoristiti čak milijardi i 420 milijuna eura, 42 posto više. Od studenoga do kraja lipnja povukli smo milijardu i sto milijuna eura intenzivnim radom svih resora. Iz fonda solidarnosti i EU obnovilo se 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 18 bolnica, 56 drugih zdravstvenih ustanova, preko 250 zgrada kulture, 600 kilometara prometnica... - nabrojio je Plenković. 

- Ukupno ćemo iz europskih sredstava izdvojiti dvije milijarde i dvjesto milijuna eura za obnovu od potresa. Preostat će nam još milijarda eura kako bi u potpunosti dovršili obnovu javne infrastrukture - rekao je Plenković. 

VEZANI ČLANCI: 

Komentirao je i prvu neradnu nedjelju.  

- S ovim smo ispunili naše izborno obećanje. Smatram da je ovo veliki iskorak u ravnoteži poslovnog i obiteljskog života i siguran sam da ćemo se vrlo brzo navići na novi režim - rekao je Plenković. 

Osvrnuo se i na pucnjavu koja se dogodila u Sisku u subotu navečer. 

- Analizirali smo tragediju koja se dogodila u Sisku, povezali smo je s tragedijom koja se dogodila u Trogiru i Varaždinskoj županiji. Stavili smo u fokus sva pitanja glede sigurnosti. Nastavit ćemo s akcijom prikupljanja oružja koje i dalje postoji kod naših sugrađana - rekao je Plenković. 

Upitan je o izjavi predsjednika Vrhovnog suda koji je rekao kako je 870 službenika otišlo zbog malih plaća. 

- Imate i priopćenje ministarstva pravosuđa, tamo je sve rečeno - rekao je premijer. 

- Te teze o sustavu pred slomom u varijanti gdje mi cijelo vrijeme imamo takvu kartu sudova, svi misle da imamo previše sudova i previše sudaca. Naša sudska mreža se racionalizirala više puta, ima dovoljan broj sudaca u mreži. Mi smo povećavali plaće i 2019. za pravosudne dužnosnike, da su svi službenici i namještenici dobivali povećanja plaća sukladno kolektivnom pregovaranju - rekao je Plenković. 

Plenković: Teret odgovornosti zbog neizbora šefa VSOA-e je na predsjedniku Republike

Premijer je poručio i da je ministar obrane Mario Banožić za šefa VSOA-e predložio kompetentnu osobu te da je na predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću teret odgovornosti za to što još uvijek nije imenovana čelna osoba te Agencije.

"Mislim da je ministar, sukladno svojim ovlastima, predložio kompetentnu osobu, koja ima kredibilitet, potrebna znanja, sve potrebne uvjete da obavlja taj posao. Riječ je o profesionalcu, časniku Hrvatske vojske, dakle nije ga našao negdje usput", rekao je Plenković.

Aktualnom ravnatelju VSOA-e, generalu Ivici Kinderu, koji je zbog financijskih malverzacija u službi od kraja prošle godine u ostavci, mandat istječe 10. srpnja, a nema dogovora o njegovu nasljedniku. Ministar Banožić predložio je generala Miju Validžića, no predsjednik Milanović ne želi supotpisati taj prijedlog.

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu, tajnim službama upravljaju ravnatelji koje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, pri čemu ravnatelja predlaže ministar obrane.

"Tu je teret odgovornosti na predsjedniku Republike Nema tu nikakvog ega, ima prijedlog koji stoji, koliko je meni poznato od veljače, u Uredu predsjednika", rekao je Plenković upitan je li razlog neimenovanju sukob ega njega i predsjednika, a odbacio je i tumačenja da je zbog neimenovanja šefa VSOA-e ugrožena nacionalna sigurnost.

Nije htio nagađati o razlozima zbog kojih Milanović odbija supotpisati odluku o imenovanju Validžića. "Stav je Vlade da mjesto treba popuniti, kandidat koji je predložen je kompetentan po svim objektivnim kriterijima, čak je riječ o osobi koju je i predsjednik Republike nedavno odobrio za dužnost koju ima sada", rekao je.

General Validžić šef je Vojnoobavještajne uprave u okviru Glavnog stožera MORH-a. Procedura je takva da se treba dobiti suglasje za njegovo imenovanje na mjesto šefa VSOA-e, dodao je Plenković, a na pitanje "što ako ono ne postoji", novinarima je odgovorio – "pitajte tamo gdje suglasja nema".

VIDEO Plenković: Važno je da se do 30. rujna donese zakon o izbornim jedinicama

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
19:39 03.07.2023.

Bravo gospodine Plenković, bravo i već se unaprijed radujem još jednom mandatu na slijedećim parlamentarnim izborima. Da sve dobro radite u interesu Republike Hrvatske vidljivo je već iz činjenice kako kriktanje i galama na vas slijedi uvijek bez ijednog argumenta. Kada to tako rade - onda ste na ispravnom putu! I vi i jedina državotovna stranka u Hrvata, naš HDZ!

EJ
ejStef
21:51 03.07.2023.

Zabrana rada nedjeljom je najgori zakon koji je ova vlada donijela, a ideja da će se ljudi navići stoji i u Somaliji postoji poduzetništvo i funkcionira privatni sektor, makar ne funkcionira država. Tako da ne sumnjam da će se "navići", ali u okolici Zagreba znam barem 2 šoping centra koji će sigurno propasti (tamo prema Krapini), a i ono s namještajem će imati manji promet... Drugi problem je da dijeli šakom i kapom javnim strukturama, a one sve gore, neefikasnije i besmislenije. Evo zovem sud zašto nije zatvorio tvrtku koja je već 5 godina neaktivna, kažu mi radi štrajka. Zar su u štrajku već 5 godina? Kolega mi ima dvije tvrtke koje je likvidirao pred više od 10 godina, još nisu zatvorene, fali potpis referenta na sudu. Znači da zapravo štrajkaju i više od 10 godina...

Avatar Urbani
Urbani
01:28 04.07.2023.

Sjedi, 5

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije