Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI TRG

Plenković na proslavi 10 godina Hrvatske u EU: Hrvati mogu biti ponosni na postignuća

Zagreb: Na Europskom trgu obilježena deseta godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
30.06.2023.
u 23:03

Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u EU, a s prvim danom ove godine i u šengenski prostor i eurozonu. "Kao narod moramo biti ponosni na ta postignuća", rekao je Plenković

Hrvati mogu biti ponosni na postignuća Hrvatske od ulaska u Europsku uniju, rekao je premijer Andrej Plenković u petak na Europskom trgu na proslavi desetljeća Hrvatske u tom bloku. Hrvatska je punopravna članica Unije postala nakon rata za neovisnost 1990-tih, ekonomske i političke tranzicije te kompliciranih pregovora koji su bili opterećeni suradnjom s Haškim sudom i bilateralnim sporom sa Slovenijom.    

Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u EU, a s prvim danom ove godine i u šengenski prostor i eurozonu. "Kao narod moramo biti ponosni na ta postignuća", rekao je Plenković. 

"Članstvo u EU nije došlo samo od sebe, teško smo se borili, imali smo vrlo zahtjevne pregovore s puno uvjeta i problema (...) Nakon nas nije nitko još ušao i pitanje je koliko će vremena proći da bilo koja druga država koja aspirira prema članstvu u Uniji ostvari ovaj cilj", dodao je premijer. Hrvatska je "danas respektirana u međunarodnoj zajednici, ima utjecaj na politike, procese, na naše susjedstvo, na globalna i principijelna pitanja poput snažne solidarnosti i potpore Ukrajini i čvrste, nedvosmislene i jasne osude Rusije kao agresora koji krši sva načela međunarodnog prava", rekao je Plenković. 

POVEZANI ČLANCI:

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da Hrvati u EU više nisu "stranci". Prisjetio se da prije desetljeća situacija "nije bila euforična" i da su pregovori bili iscrpljujući, ali da danas članstvo u Uniji za Hrvatsku "znači našu sigurnost, stabilnost, reputaciju, dobar rejting". 

"Nama je sada u interesu stabilnost zapadnog Balkana, a prije svega Bosne i Hercegovine", dodao je Grlić Radman.  Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je gradska uprava želi što bolje povlačiti i koristiti europska sredstva. "Zagreb je 2020. iz europskih fondova povukao 150 milijuna kuna. Mi smo sada na polovici ove godine, već povukli 500 milijuna kuna", rekao je Tomašević i dodao je da je dobar dio sredstava povučen iz Fonda solidarnosti. 

"Drago mi je da je hrvatska vlada iskoristila taj fond na način da ne vraća u prvobitno stanje te objekte nakon potresa nego da ide težim, kompleksnijim, ali ispravnijim putem, da se ide u cjelovitu obnovu. Da ti projekti budu otporniji na potrese i kvalitetniji i drago mi je da je Grad Zagreb dao neki doprinos u tome da se povuče novac", naglasio je Tomašević. 

Za glazbeni program na Europskom trgu, koji je krenuo od 19 sati, zadužen je Yammat FM. Do sad su prikazani obiteljski film "Moj dida je pao s Marsa" i kratkometražni film "Ostrižena". Uslijedit će još kratkometražni filmovi "Slijedi…" i "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga". Proslavu deset godina Hrvatske u EU na Europskom trgu organizirali su Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. 

>> VIDEO Počeli radovi na produženju Branimirove ulice u Sesvetama

Komentara 5

DU
Deleted user
15:00 01.07.2023.

Jesmo li se kada zapitali koliko je Hrvatska dobila novaca kroz EU fondove, a koliko je novaca neprimjetno otišlo u vidu stotina tisuća mladih čije smo školovanje mi kao država platili. Plus četrdesetak godina neostvarene dobiti koju bi ovi ljudi donijeli da su ostali u Hrvatskoj.Koliko je poduzeća prodano u bescjenje, ili je propalo djelomično uz krivicu tuđih zakona i pravila na koje nismo bili spremni ni prilagođeni. Mislite da je članstvo u EU besplatno, tj.da RH ništa ne uplaćuje ? Kad bi netko napravio realnu ekonomsku analizu, možda bi se vidjelo da dobivamo 100 nečega, a dajemo 300. Svi šute, samo hvalospjevi našem "velikom" uspjehu . Na kraju glavno pitanje. Mislite li da je širenje EU osmišljeno kako bi siromašni istok Europe nešto besplatno dobio ? U svakoj politici i ekonomiji prevladava interes i profit. Da li bi običan čovjek hranio svog siromašnog susjeda? Bi neko vrijeme ako mu ovaj ostavi stan.

DE
Demigodessnixie
13:30 01.07.2023.

Koja postignuca?? Zamjenu stanovnistva, rodnu ideologiju, unistenje gospodarstva, otet bankarski sustav, medije u stranom vlasnistvu koji gade sve hrvatsko, velicanje jugovine i nekriticki odnos prema komunistickim zlocinima...ima li jedan sektor drustva koji nije nazadovao

Avatar Klopsek
Klopsek
17:38 01.07.2023.

Sve su to Andersenove bajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije