Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer odgovorio novinarima

Plenković: Mogli smo Hrvatsku staviti u jednu jedincu, pa bih vam rekao tko će vladati sljedećih 100 godina

Zagreb: Premijer Plenković i ministar Malenica predstavili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
25.05.2023.
u 12:50

Registar birača kreiran je na temelju Zakona o registru birača. Držimo da su podaci u njemu vjerodostojni. S druge strane popis stanovništva je statistički prikaz. Ne bih ovdje ulazio u raspravu o popisu stanovništva. Postoje određene migracije u koje ja ne ulazim i zapravo je registar birača i zakon polazište za kreiranje ovog izbornog sustava, kazao je ministar Malenica.

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica predstavili su izmjene Zakona o izbornim jedinicama koji ide u javno savjetovanje. Premijer je naglasio da je riječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica, pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada. Uslijedila su potom pitanja novinara. 

VEZANI ČLANCI:

Novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić pitala je ministra za bazu na kojoj se radilo, točnije o registru birača. "Smatrate li da se radi o vjerodostojnom dokumentu?" pitala je.

"Registar birača u najvećoj mjeri formira se evidencijom prebivališta. Riječ o registru koji se dnevno ažurira. Imamo ukupan broj birača u RH i to nam je bila osnova za kreiranje izbornih jedinica. U konačnici izbori se provode na temelju registra birača. Svi drugi podaci i registri, uključujući popis stanovništva, mogu biti orijentacijski, ali u konačnici svi drugi registri mogu biti pomoćni ili kontrolni, a jedini relevantan je registar birača", kazao je Malenica.

Ponovila je pitanje smatra li ministar registar vjerodostojnim dokumentom i postoji li opasnost od sumnje birača u izborni proces, ali i što je s kolizijom između popisa stanovništva i registra birača. 

"Registar birača kreiran je na temelju Zakona o registru birača. Držimo da su podaci u njemu vjerodostojni. S druge strane, popis stanovništva jedan je statistički prikaz. Ne bih ovdje ulazio u raspravu o popisu stanovništva. Postoje određene migracije u koje ja ne ulazim i zapravo je registar birača i zakon polazište za kreiranje ovog izbornog sustava", kazao je. 

VEZANI ČLANCI:

Novinare je zanimalo zašto na karti strši Novi Vinodolski?

"Za razliku od SDP-a koji je 2015. mijenjao izborno zakonodavstvo, gdje nije provedeno savjetovanje, mi omogućujemo da svatko da svoje komentare, prijedlog, primjer. Tada su krili svoje izmjene", kazao je ministar.

Na pitanje ima li to veze s ministrom Butkovićem, Malenica je rekao: "Ministar Butković nosio je listu na prošlim izborima u VIII. izbornoj jedinici. Možda vam strši jer je Općina Novi Vinodolski velika, pa vam strši, ali to nema veze s kolegom Butkovićem". 

Nadovezao se premijer Plenković. "Načelo teritorijalne kohezije i kontinuiteta ispoštovano je u svim jedinicama. Pogledajte koliko je sad odstupanje VIII. izborne jedinice od prosjeka, 0, 32 posto", rekao je premijer.

Hoće li se raditi revizija registra birača?

"Registar se ažurira na dnevnoj bazi. Istaknuo bih da je postojala odluka Ustavnog suda iz srpnja prošle godine gdje je rečeno da je odjava prebivališta po službenoj dužnosti koje provodi MUP u jednom konkretnom predmetu bila utvrđena kao povreda prava na slobodu kretanja. Kažem evidencija prebivališta je baza za registar birača", rekao je.

"Iz ovoga što govorite tumačite da policija nema pravo više brisati po službenoj dužnosti?" pitala je novinarka.

"Kažem da je samo otežano, s obzirom na sve navode koji su u toj odluci", kazao je ministar. 

Premijer je komentirao reguliranje prebivališta. "Na kome je da regulira svoje prebivalište. Imaju li građani prava i obaveze? Ako se netko preseli iz desete izborne jedinice u prvu izbornu jedinicu, je l' do njega da promijeni prebivalište? Postoji dio odgovornosti. Imamo registar birača koji je vjerodostojan izvor, čuli ste ministra, a mijenja se na dnevnoj bazi. Ne mijenjamo ga mi. Mijenja ga onaj kojem se nešto mijenja. Taj teret je na svakom hrvatskom građaninu." 

Na pitanje novinarke Ive Boban Valečić o VII. izbornoj jedinici koja je velika i o prijedlogu SDP-a o podjeli Hrvatske na šest izbornih jedinica, premijer je odgovorio: 

"Imamo metodološku zamjerku opozicije u vezi s procesom izrade ovoga prijedloga. Otprilike tako to zvuči, medijski i politički od protivnika. Imamo i neke druge aktere na sceni koji se iz svojih profesionalnih kvalifikacija bave ovom temom. I sad je Ustavni sud donio odluku da ukine postojeći zakon. Ja sam već rekao, mi nismo odlučili praviti novi izborni sustav nego smo odlučili modificirati postojeći. Evo, u internoj raspravi mogli smo cijelu Hrvatsku staviti u jednu izbornu jedincu, staviti visoki prag od 9 posto, napraviti 30 bonus mandata za relativnog pobjednika. Zbog čega? Stabilnosti vlasti. Da bih vam sada rekao tko će vladati sljedećih 100 godina. Zašto vam to govorim? Govorim o krajnje fer i korektnom pristupu onome što je Ustavni sud zakonodavcu, a to je Sabor, uoči izbora koji će biti sredinom iduće godine, po logici kalendara, ostavio da raspravi u kratko vrijeme. Išli smo napraviti ono što je bila srž odluke Ustavnog suda, a to je da u pojedinim izbornim jedinicama idemo na takav sustav da težina svakog izabranog zastupnika ima plus/minus pet posto po Zakonu, jednaki broj birača koji bira zastupnike". 

"Radna skupina HDZ-a nije pisala prijedlog. Radili su ga stručnjaci u Ministarstvu", kazao je. premijer.

Video: Plenković: 'Cilj je povećati plaću. Rasteretiti u pravom trenutku na pravi način'

 

Komentara 45

GA
galico
13:55 25.05.2023.

Samo ti uskladi popis birača sa popisom stanovništva

GR
Greben
14:20 25.05.2023.

Stav oporbenjaka : Ako neces po mome, e neces! A ako ipak hoces, naci cemo ti dkaku u jajetu, i to prije nego sto otvorimo ljusku!

Avatar Jojo
Jojo
14:02 25.05.2023.

Trebalo je temeljito ispitati i revidirati, očito netočan popis birača ( zar to danas može biti problem) i na temelju točnog popisa skrojiti izborne jedinice. Ovako ništa nije sigurno ni jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije