Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potresi u turskoj

Plava svjetlost na nebu za vrijeme potresa u Turskoj, ne zna se što ju uzrokuje

Screenshot Twitter
20.02.2023.
u 23:11

Neki geolozi tvrde da ta svjetlost nema nikakve veze sa zemljom. Kažu da je riječ o eksplozijama koje dolaze iz generatora i drugih energetskih sustava tijekom potresa, a koje se onda mogu vidjeti na noćnom nebu.

Tijekom današnjeg novog jakog potresa u Turskoj na nebu su se pojavili bljesci plavičaste svjetlosti, a koji su također zabilježeni i tijekom razornih potresa 6. veljače. Nije znanstveno dokazano što uzrokuje ovaj fenomen, pa zbog toga postoje razne teorije. Još 2014. godine u intervjuu za National Geographic znanstvenik i viši istraživač u NASA-i i profesor fizike na Sveučilištu San Jose te jedan od koautora studije o tim svjetlima, Friedemann Freund, objasnio je da do ove pojave dolazi zbog električnih svojstava stijena na tlu, piše 24sata

Freund je objasnio da potresi oslobađaju električne naboje iz stijena, koje onda odašilju plavu i zelenu svjetlost prema nebu. Druga teorija tvrdi da se tijekom tektonskih poremećaja stvara takozvani piezoelektrični učinak tijekom kojeg stijene, koje sadrže kvarc, proizvode jaka električna polja kada su kompresirane na određeni način.

Suprotno navedenim teorijama, neki geolozi tvrde da ta svjetlost nema nikakve veze sa zemljom. Kažu da je riječ o eksplozijama koje dolaze iz generatora i drugih energetskih sustava tijekom potresa, a koje se onda mogu vidjeti na noćnom nebu. U jednoj studiji koju je radio fizičar sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju, a koja je objavljena 2014., zrnca različitih materijala, poput brašna, plastike i gipsa, stvaraju napon kada se protresaju. Znanstvenici su ovaj učinak pripisali trenju između zrna materijala, a njihov eksperiment proturječi drugim, gore navedenim teorijama.

VIDEO: Epicentar potresa u Baščanskoj Dragi: Uslijed potresa srušio se dimnjak!

 

Komentara 3

Avatar DAVOR
DAVOR
07:10 21.02.2023.

Sve se zna samo je to ZA SADA na razini teorija zavjere, no kao i sve zavjere i to će se s vremenom pokazati istinitim, da je to HAARP-Teslina tehnologija bežičnog prijenosa energije koja je PRERAĐENA da energiju kao nevidljivii laser upućuje di god požele tvorci ovoga pomoću ANTENA koje su diljem planete postavljene i one sabiru, koncentriraju tu energiju, u RH su negdje u Lici postavljene a sva mjesta na planeti gdje se nalaze te antene na GOOGLEW MAPS su ZACRNJENA!

IP
info_punkt
00:16 21.02.2023.

ma ništa, to je samo HARP

LL
lijepa_li si
01:11 21.02.2023.

znam da ništa neznam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije