Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na mobitele i e-mail

Plati 5000 dolara ili umri – tisuće Australaca primile prijeteće poruke

'mobitel.1'
''
24.07.2012.
u 12:25

''Sum 1 platio mi je da te ubijem. Poštedjet ću te ako platiš 5000 dolara. Ako obavijestiš policiju ili ikoga drugog, bit ćeš ubijen'', zastrašujuće su riječi koje su osvanule na ekranima mnogih Australaca te ih pošteno uplašile

Australska policija pokušava ući u trag organizatorima prevarantskog lanca koji su prošlog vikenda, s ciljem iznuđivanja novca, tisućama Australaca na mobitele i e-mail adrese poslali prijeteće poruke smrti, piše CNN.

''Sum 1 platio mi je da te ubijem. Poštedjet ću te ako platiš 5000 dolara. Ako obavijestiš policiju ili ikoga drugog, bit ćeš ubijen'', zastrašujuće su riječi koje su osvanule na ekranima mnogih Australaca te ih pošteno uplašile.

Dok su malobrojni nasjeli na nimalo bezazlene prijetnje te u strahu za vlastitu egzistenciju pokušali kontaktirati s iznuđivačima preko e-mail adrese koju su im ostavili na kraju poruke, većina je hladne glave shvatila o čemu je riječ te se obratila policiji. Ona je pak, shvativši koliki su razmjeri prijevare, izdala upozorenje građanima koje se posebno odnosi na stariju populaciju, odnosno na sve one koji nisu skloni pretjeranoj uporabi novih tehnologija jer je iskustvo pokazalo da takvi lakše nasjedaju na prijetnje.

– Ne odgovarajte na ovakve prijetnje, ignorirajte ih. Oni računaju na vaš strah i odsustvo logičnog razmišljanja i to je ono što ih hrani – upozorio je potencijalne žrtve detektiv Brian Hay koji je i sam iznenađen razmjerima ove prijevare, odnosno njenom pojavom u Australiji.

– Nikada nisam vidio ovakvo nešto – priznao je Hay koji je istaknuo da je ovakav ''modus operandi'' do sada bio tipičan isključivo za neke afričke zemlje, poput Nigerije.

>>Šef daje 7500 $ svakom radniku da ode na godišnji i isključi mobitel

 

Komentara 4

JO
joOk3r
13:30 24.07.2012.

sum 1!! buahahaha ili netko!?

RB
Robert Bartini Rijecanin
15:53 24.07.2012.

Gledaju previse americke filmove.

BR
brankomat61
13:31 24.07.2012.

kod nas bi još zaračunali +15 kuna za obavjest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije