Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJENJE Vlada HN županije uputila prijedlog proračuna Skupštini ove županije

Plaće u HN županiji za ožujak manje 15 posto

03.04.2009.
u 23:00

Vlada HNŽ-a uputila je u skupštinsku proceduru prijedlog proračuna za 2009. u kojem se svim proračunskim korisnicima predviđa smanjenje plaće od 15 posto. U slučaju da zastupnici u Skupštini HNŽ-a prihvate ovakav prijedlog, svim proračunskim korisnicima će plaća za ožujak biti smanjena u ranije spomenutom iznosu.

Punjenje proračuna
- Punjenje proračuna do sada nam govori da je ovakav potez nužan. Trenutno nemamo nekih pokazatelja da će se situacija popraviti i ukoliko zastupnici u Skupštini prihvate ovaj prijedlog, plaće će biti smanjene odmah - rekli su nam u Vladi HNŽ-a. Iako je ranije najavljivano kako će smanjen biti i topli obrok na deset maraka, u Vladi ove županije su nam rekli da će za sada on ostati na istoj razini, odnosno 15,4 marke.

U sindikatima prosvjete su odmah nakon primanja ovakve informacije najavili stupanje u generalni štrajk i traženje ostavke Vlade HNŽ-a. - Nama osim te dvije stvari ne preostaje ništa drugo. Ipak, nećemo prvi povući potez nego ćemo pričekati da i zastupnici u Skupštini HNŽ-a potvrde takav proračun.

Ukoliko se to dogodi, odmah započinjemo s procedurom pokretanja generalnog štrajka - rekao nam je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. On je danas pozvao zastupnike u Skupštini da ne prihvate ovakav prijedlog proračuna kojim se, prema njegovim riječima, još jednom degradira status zaposlenika, osobito prosvjetnih djelatnika.

Sjednica za 7 dana
Očekuje se da će sjednica Skupštine HNŽ-a biti održana u roku od tjedan dana, a ukoliko se ovakav prijedlog proračuna usvoji, onda se generalni štrajk i prekid nastave u HNŽ-u može očekivati oko 25. travnja. Naime, od najave generalnog štrajka do njegova početka, prema zakonskim rješenjima, mora proteći deset dana. Trenutno nitko ne može reći kako bi i kada tekuća školska godina mogla završiti.

Osim prosvjetara, u generalni štrajk bi mogli i državni službenici, koji su također nedavno održali štrajk upozorenja. I ostali korisnici županijskoga proračuna razmišljaju o sličnim mjerama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije