Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podignuta optužnica

Plaćali si privatna putovanja u London i Bangkok, isplaćivali milijune kuna...

kune,novac
Foto: Davor Puklavec/Pixell
06.06.2014.
u 17:32

Tereti ih se i da su od 2002. do 2011. dogovorili da tvrtka u kojoj su direktori prvookrivljenica i trećeokrivljenik ispostavlja fakture prvoj tvrtki za obavljene intelektualne usluge i usluge poslovnog savjetovanja

Protiv četvero osoba u dobi od 64, 59, 56 i 45 godina, te dvije međimurske tvrtke, pred Županijskim sudom u Varaždinu podignuta je optužnica zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ima tu svega i svačega, a konačni iznos "muljaža" penje se preko 20 milijuna kuna.

Od 2002. do 2007. godine kao odgovorne osobe više tvrtki u Čakovcu dogovorili da tvrtka u vlasništvu prvih dviju okrivljenica bez stvarnog plaćanja stekne većinski paket dionica dioničkog društva u vrijednosti većoj od 8,3 milijuna kuna, i to kupnjom dionica od fonda, dok su dionice u stvari plaćene novcem dviju tvrtki. Sve četvero ŽDO tereti se da su od travnja 2007. do ožujka 2009. godine novac od kredita koji je odobren prvoj tvrtki uplaćivali tvrtki u kojoj su direktori prvookrivljenica i trećeokrivljenik, prikazujući uplate kao pozajmice, no novac u iznosu većem od 5,3 milijuna kuna nije nikad vraćen prvoj tvrtki.

Tereti ih se i da su od 2002. do 2011. dogovorili da tvrtka u kojoj su direktori prvookrivljenica i trećeokrivljenik ispostavlja fakture prvoj tvrtki za obavljene intelektualne usluge i usluge poslovnog savjetovanja, za što su odobrili plaćanje faktura u iznosu od više od  6,3 milijuna kuna, iako ni intelektualne usluge, a niti usluge poslovnog savjetovanja, nikad nisu obavljene. Prvookrivljenica i drugookrivljenica su tijekom 2004. godine s računa tvrtke u kojem su obavljale dužnost predsjednice uprave i članice uprave, podigle i zadržale za sebe više od 1,2 milijuna kuna.

Taj je novac prikazan kao pozajmica tvrtke, a u siječnju 2011. godine su s ostalim okrivljenicima dogovorile sklapanje ugovora o ustupu potraživanja kojima su njihov dug prema tvrtki preuzele druge dvije tvrtke u kojima su one direktorice. Novac nikad nije vraćen. Osim toga, od 2004. do 2011. godine i u svojoj su drugoj tvrtki u kojoj su bile direktorice podigle s računa i zadržale za sebe više od 1,1 milijuna kuna. Prvookrivljenica je u ožujku 2008. godine odobrila da tvrtka u kojem je predsjednica uprave plati njoj i još dvjema osobama povratne avionske karte na liniji Zagreb - London u privatne svrhe, a drugookrivljenica si je od 2005. do 2008. godine na teret tvrtke u kojoj je bila članica uprave isplatila akontaciju za službena putovanja u iznosu od 280.000 kuna. Putovala, pokazalo se, nije nikamo.

Trećeokrivljeniku se stavlja na teret da je u veljači 2008. godine kao direktor marketinga bez stvarne službene potrebe i poslovnog interesa otputovao u Bangkok, a trošak od 60.000 kuna platila je tvrtka. Dva trgovačka društva iz Čakovca tereti se za ista kaznena djela koja su počinile odgovorne osoba, pa su ta dva poduzeća ostvarila protupravnu imovinsku korist veću od 20 milijuna kuna! Navodno je riječ o tvrtkama iz bivšeg sustava MTČ-a, od MTČ Tvornice čarapa do MTČ dječje trikotaže.

>> Sindikalcu i Radničkom vijeću dao veće plaće – za ukupno milijun kuna

Komentara 12

DU
Deleted user
17:50 06.06.2014.

ako je podignuta optužnica ,postoji velika sumnja da su lopovi,pa mi nije jasno zašto im skrivate identitet.pa nisu maloljetni ili su previše pokrali pa se ne smije pisat,je li tako novinari.

Avatar dva4u
dva4u
18:43 06.06.2014.

koje smeće od članka - nigdje ni jednog imena, ni jednog podatka... čemu to služi???

Avatar navijač
navijač
19:59 06.06.2014.

Kad smo već kod toga mogli bi malo pisat i o (Hrvatskim) bankarima koji zadnjih godina , vrlo intenzivno održavaju razne "seminare i poslovne skupove" po luksuznim destinacijama u Hrvatskoj i svijetu , a zna se koga su "opljačkali" i tko to u stvari plaća.A da ne spominjem exkord dame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije