Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alkohol u vožnji

PITANJE DANA Slovenci ukidaju odredbu o 0,5 promila. Trebamo li i mi?

Ilustracija za Martinje
Josip Regovic/PIXSELL
30.11.2023.
u 11:04

Plan je usvojen te će u idućih sedam godina Slovenija uvesti još neke promjene koje bi trebale doprinijeti sigurnosti na cestama. EU u prosjeku tolerira do 0,5 promila alkohola u krvi dok neki toleriraju i do 0,8

Vozači u Sloveniji više neće smjeti sjesti za volan ako su i malo zavirili u čašicu. Barem je tako planirano novom rezolucijom o nacionalnom programu sigurnosti na cestama. Kako su jučer izvijestili slovenski mediji, ukinut će se sada dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi za vrijeme vožnje. Plan je usvojen te će u idućih sedam godina Slovenija uvesti još neke promjene koje bi trebale doprinijeti sigurnosti na cestama. EU u prosjeku tolerira do 0,5 promila alkohola u krvi dok neki toleriraju i do 0,8. 

Hrvatski zakon o sigurnosti prometa na cestama dopušta 0,5 promila alkohola u krvi. Naravno, postoje i izuzeci, odnosno oni kojima se ne tolerira ni malo alkohola u krvi. Prema zakonu, vozač vozila C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktori vožnje, mladi vozači, kao i vozači vozila B kategorije kada upravljaju vozilom u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.) ne smiju upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako su pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi imaju alkohola. 

Prema MUP-ovom Biltenu o sigurnosti cestovnog prometa za 2022., u nadzoru prometa zabilježeno je 36.259 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, što je 13 posto više u odnosu na godinu prije.

Ključne riječi

Komentara 6

SP
Stari Pjer
12:42 30.11.2023.

piše da "prema MUP-ovom Biltenu o sigurnosti cestovnog prometa za 2022., u nadzoru prometa zabilježeno je 36.259 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, što je 13 posto više u odnosu na godinu prije." ..međutim, ključno pitanje je koliko ih je skrivilo nesreću, a da je imalo ispod 0,5 odnosno koliko % je imalo iznad toga?? pretpostavljam da je odnos oko 5:95 % jer ispod 0,5 ne utječe bitnije na sposobnost upravljanja vozilom (uopće ne pijem godinama alkohol...)

GA
Gazi
17:32 30.11.2023.

Mislim da kao zemlja turizma dobre hrane i vina nikako ne treba ukidati 0,5. Onak koji pije i vozi raditi će to bez obzira na zakon i takvi rade nesreće ali normalno ljudi mogu nadrapati zbog čašice vina ili piva uz hranu ili pizzu.

PR
pravednik2
13:34 30.11.2023.

Kako će se prevoziti svećenici, koji drže 2-3 mise u jednom danu na raznim mjestima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije