Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTENCIJALNA KRIZA OPSKRBE

PITANJE DANA Bojite li se nestašice hrane?

Nestašica vo?a i povr?a u Velikoj Britaniji
Foto: Yui Mok/PRESS ASSOCIATION
1/4
12.04.2024.
u 08:42

S obzirom na okolnosti u posljednje četiri godine, od pandemije pa do rata u Ukrajini, jednog od glavnih izvoznika žitarica, scenariji s ozbiljnim poremećajima sve su izgledniji, analizira Bloomberg

Europski dužnosnici i predstavnici iz industrije prošlog su mjeseca u Bruxellesu raspravljali o tome što učiniti u scenariju koji se prije nije ni spominjao - pravoj krizi opskrbe hranom. "Očekujte kaos. Možda to nećete ni razumjeti", rečeno je na sastanku, nakon čega su uslijedile i fotografije koje prikazuju ruske i ukrajinske farmere kako odlaze u rat, embarga na izvoz određenih namirnica ili neuspjelih žetvi poljoprivrednika. Američki Bloomberg potom je analizirao koji bi glavni poremećaji mogli uslijediti u narednom razdoblju za Europu. 

Kako se navodi, s obzirom na okolnosti u posljednje četiri godine, od pandemije pa do rata u Ukrajini, jednog od glavnih izvoznika žitarica, scenariji s ozbiljnim poremećajima sve su izgledniji. Bloomberg također navodi kako kako je Europa inače u dobroj poziciji kada je riječ o proizvodnji hrane, no postoje i određene prepreke, kao što je ovisnost o uvozu soje kao glavnu hranu koja se koristi za prehranu životinja. 

Tako se kao glavni problemi navode rastuća moć Kine, rat u Sudanu, ali i predsjednički izbori u SAD-u koji će biti neizvjesniji no ikad - sve razlozi koji bi mogli znatno utjecati na to kako će izgledati tržište hranom u Europi u narednom razdoblju. Bojite li se moguće nestašice te krize opskrbe hranom, odgovorite u anketi te nam pišite u komentarima. 

GALERIJA Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU

Nestašica vo?a i povr?a u Velikoj Britaniji
1/49

Komentara 1

PV
prcko.vita
08:49 12.04.2024.

Ako narod glasa opet za hdz i sdp lopove, nestašica hrane će biti još najmanji problem. Glad može doći i zbog drugih razloga, ne samo zbog nestašice hrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije