Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNO MIŠLJENJE PREVLADAVA

Pitali smo vas treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka: Ovo su vaši odgovori

Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
17.01.2024.
u 12:02

Dok je većina spominjala mladiće, neki su naglašavali kako bi i djevojke trebale sudjelovati. Ima i onih koji se protive vojnom roku, no smatraju da bi određena obuka bila dobra

Treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka? Pitali smo to naše čitatelje, a pristigle su stotine odgovora. Dok su neki bili kratki i jasni te odgovorili samo "da" ili "ne", mnogi su detaljno obrazložili svoje mišljenje. Također, neki su i opisali kako smatraju da bi se provedba vojnog roka trebala provoditi. Čini se kako veći dio građana, koji se oglasio na našem Facebooku, podržava uvođenje vojnog roka. Isti je rezultat i ankete na portalu Vecernji.hr gdje je tu ideju podržalo 2387 građana, a njih 1290 bilo protiv. 

"Definitivno DA, red, rad i disciplina", "Svakako", "Da jer današnja mladež nema nikakve kulture ni poštovanja prema nikome. Treba im kao prvo disciplina, rad i odgovornost za to što rade", "Obavezno", "Nije ga ni trebalo ukinuti", bili su neki od komentara. 

Treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka?

Među onima koji podržavaju uvođenje vojnog roka, najviše je različitih mišljenja vezano uz njegovo trajanje. Naime, neki pišu kako bi služenje vojnog roka trebalo biti dulje od godine dana, a neki smatraju kako bi bolje bilo da traje nekoliko mjeseci. 

"Pa trebalo bi možda ubaciti nekih četiri mjeseci osnovne obuke i upoznavanja s nekim osnovama, a i mislim da bi ovim mlađim generacijama dobro došlo malo discipline", "Obavezno, 18 mjeseci", "Tri mjeseca najviše jer sve preko toga je gubljenje vremena i stvaranje nepotrebnih troškova", "Da, hitno. Godinu dana, a ne tri mjeseca", pisali su naši čitatelji. 

Također, dok je većina spominjala mladiće, neki su naglašavali kako bi i djevojke trebale sudjelovati. "Trebaju svi", "Da. I žene isto", "Da za žene i muškarce, s obzirom na jednakost među spolovima", isticalo se. 

VEZANI ČLANCI:

Ima i onih koji se protive vojnom roku, no smatraju da bi određena obuka bila dobra. "Ne! Ali bilo bi dobro da se ide svake druge godine na tjedan ili dva na neku vrstu obuke, održavanje spremnosti, upoznavanje s novom vrstom oružja", jedan je od takvih primjera. "Neku vrstu vojnih osnovnih obuka, definitivno, da!" piše druga osoba.

Neki od onih koji se protive vojnom roku pisali su: "NE! Tko voli, nek' izvoli", "Dobrovoljno tko hoće neka služi vojni rok par mjeseci", "Ako će biti kao prije, bolje ne, samo patnja i problemi roditeljima", "NE ni u ludilu", "Nemojmo i ono malo što nam je mladih ostalo da i njih najurimo da odu iz zemlje", "Niti pod razno", "Ne. Ne bi to sad više ove generacije podnijele. Kasno je za popravak", "Ne, tko hoće nek ide, tko neće ne mora", "Ne treba, treba otvarati radna mjesta od kojih će mladi moći uzdržavati obitelj i ostajati u Hrvatskoj".

VIDEO Plenković odbacio vraćanje starog vojnog roka, ali naveo moguću opciju: 'Zašto ne?'

Ključne riječi

Komentara 105

Avatar Idler 3
Idler 3
12:10 17.01.2024.

....patnja i problemi roditeljima ??? Čitam i nemrem vjerovat, mamica nebuju vidli sineka nekaj cajtih pa budeju teške patnje i problemi 🤦‍♂️

LI
Libela
12:43 17.01.2024.

Imamo susjeda koji mašta o revanšu za Oluju, koju vodi predsjednik iredentist, koja se naoružala do zubiju, i kani napasti Kosovo, Bosnu i nas. Ne možemo čekati njihov napad kao nojevi. Zato treba uvesti obavezni vojni rok od tri mjeseca, za muške i za ženske, osim za trudnice i mame.

LI
Libela
12:57 17.01.2024.

Austro-Ugarska nije bila nikakav "okupator" Hrvatske, nego naš legitimni izbor. U njoj smo imali svoje Kraljevstvo Hrvatska, Slavonija (Dalmacija), koje je sezalo do ušća Save u Dunav. Novi Beograd je sagrađen na ukradenom hrvatskom zemljištu. Naravno da smo se veselilii raspadu Kraljevine Jugoslavije, koja nam je ukinula Hrvatsku, ukinula Hrvate kao narod, nametala srpski jezik, ćirilicu, batinanje seljaka, žigosanje stoke, i naseljavala Solunaše, dgradirala hrvatske časnike, i opljačkala nas lažnim tečajem krune za dinare. Upitajte se zašto ste prigrabili svo oružje koje je bilo zajedničko, a Srbija je sudjelovala u saveznom proračunu sa samo 36% (Hrvatska s 28%) ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije