Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europarlamentarac

Picula pitao EK o potpori regionalnim zračnim lukama

Tonino Picula (1)
Patrik Macek/PIXSELL
23.09.2013.
u 12:17

- Zastupnik T. Picula naglasio je da RH kao najnovija članica Europske unije, za razliku od ostalih zemalja članica, nije imala mogućnost korištenja europskih fondova u svrhu ulaganja u avio-infrastrukturu, priopćeno je iz njegovog ureda

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP, S&D) Europskoj komisiji je postavio pitanje o budućnosti potpora regionalnim zračnim lukama, priopćeno je iz njegovog ureda.

 \'\'U srpnju ove godine Europska komisija objavila je nacrt Smjernica za državne potpore zračnim lukama i avioprijevoznicima koje bi, nakon što se okončaju konzultacije sa zemljama članicama Europske unije 02.10.2013, trebale stupiti na snagu početkom iduće godine.

Predložene smjernice značajno izmjenjuju dosadašnju dinamiku ulaganja u avioinfrastrukturu i smjernice usvojene 2005. godine. Pritom se šalju signali da investicije u zračnu infrastrukturu u ovom trenutku nisu najpoželjnije, što nikako ne pridonosi ujedinjenosti Europe u različitosti (United in diversity), kako to često i Komisija naglašava, a za koju je upravo kvalitetna prometna povezanost jedan od osnovnih preduvjeta.

Među mnoštvom izmjena predloženim u području zračnog prometa nekolicina je od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku. Prije svega, kategorizacija zračnih luka isključivo prema broju putnika koji njima prolaze. Takva klasifikacija zanemaruje specifičnosti, kako hrvatskih tako i ostalih europskih regija, vezano uz npr. njihove postojeće intermodalne prometne veze ili zemljopisnu izoliranost. U hrvatskom slučaju to se, primarno, odnosi na zračne luke na otocima ili na zračnu luku Dubrovnik koja povezuje jedini ekstrateriterijalni kopneni dio cijele Europske unije, gdje su okolnosti bitno drugačije od onih u središnjem dijelu kontinenta. Pored toga, nužno je uzimati u obzir ukupnu razvojnu i socijalnu korist koju zračne luke donose cijeloj regiji.

Zastupnik Tonino Picula naglasio je da Republika Hrvatska kao najnovija članica Europske unije, za razliku od ostalih zemalja članica, nije imala mogućnost korištenja europskih fondova u svrhu ulaganja u avio-infrastrukturu. Budući da se na sve zemlje članice EU primjenjuje načelo tzv. equal treatment-a, odnosno jednakog tretmana, zastupnik Tonino Picula upitao je Europsku komisiju previđa li mjere za Hrvatsku u kojima bi se olakšala takva ulaganja, s obzirom da Hrvatska u ovom trenutku priprema operativne programe i jedan dio budućih investicija planira u ovom sektoru\'\', navode u priopćenju.

>> Picula: Vjerujem da će A. Kolarić iskoristiti pravo na žalbu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije