Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DA BI PREŽIVJELI UDAR KRIZE

Petina hrvatskih kućanstava kupuje izvan granice da bi preživjela

popust
Arhiva VL
02.10.2009.
u 11:33

Dok kupovina naših žitelja u zemljama preko granice raste, u Hrvatskoj pada, pa je tako u prvih šest mjeseci zabiježen pad od devet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske danas jedna petina kućanstava kupuje preko granice kako bi preživjela pad standarda. 
  
Prije devet godina posljednji je put zabilježena masovna kupovina u nama susjednim zemljama, u prvom redu Mađarskoj te Bosni i Hercegovini, što je ovogodišnje srozavanje životnog standarda hrvatskih građana iznova aktualiziralo. 


  
- Dok kupovina naših žitelja u zemljama preko granice raste, najčešće radi nabavke osnovnih živežnih namirnica, u Hrvatskoj pada. Tako je u prvih šest mjeseci zabilježen pad potrošnje od devet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine - iznijela je Ana Knežević, predsjednica SSSH. 
  
Za 16,3 posto zabilježen je pad prometa u trgovini na malo, a rast PDV-a za jedan posto kao i uvođenje kriznog poreza na primanje građana iznad 3000 kuna prema procjeni sindikata, još će više pogoršati stanje.  
 
Novi udar na standard hrvatskih građana bila je kupnja školskih knjiga, čija je prosječna cijena bila 1.500 kuna. U mjesečnoj košarici troškova upravo je kupnja knjiga uzela jednu trećinu potrošenog novca.  

Sa 118 na 124 milijarde kuna porasla je i kreditna zaduženost hrvatskih građana, što, kako je istaknula Knežević, pokazuje koliko se i kako živi od mjeseca do mjeseca dodajući kako su banke naplatile 4,8 milijardi kuna u prvih šest mjeseci u ime kamata.  
  
U odnosu na kolovoz, za 31,33 kune porasli su troškovi sindikalne košarice u koju ulazi pokrivanje minimalnih troškova života te je u rujnu iznosila 6.347,34 kune. Najviši minimalni životni troškovi su prošlog mjeseca bili u Istarskoj županiji s 6.981 kuna, dok su najniži u Vukovarsko-srijemskoj s 5.450 kuna. 

Ključne riječi

Komentara 9

LI
likich
06:00 06.10.2009.

250 g Vegete kod nas 13 kn, u Gradiški 9, kocke za juhu Podravka 132g goveđe 10 kn - kod nas 15, Podravka juhe tamo 3-4 kn, kod nas 5-7, Nektar pivo 2 litre 8 kn, kod nas (robna marka) bar 12, o cigaretama da ne pričamo... Kod njih su jeftiniji naši proizvodi, a kod nas - njihovi! Spuštam kapu Kauflandu - 6 kg kompaktiranog Rubela - 47 kn, riža 5 kn, ulje - 8, kila salame 12,5 kn, pivo (pola litre, staklena boca, robna marka) - 2 kn, potkošulje iz Turske 2,5 - 6 kn, kokice gotove 100g - 2,3 kn... Akcijskim cijenama oni od preko ni u ludilu ne mogu konkurirati, ali ne možemo ni mi njihovim redovnim...

Avatar Jorge
Jorge
17:47 02.10.2009.

Eh, kad vidim ovakav naslov ne mogu niti očekivati bog zna što od teksta........ Hrvati kupuju vani da bi preživjeli. A tamo vani idu, pretpostavljam, osobnim automobilima ....... Svima je jasno da se teško živi ali lupetati uz ovako senzacionalne naslove je smješno.

Avatar stravaxx
stravaxx
13:34 02.10.2009.

u hebote. pa kak mi to nije palo na pamet. kupovati negdje vani jer ovdje nemam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije