Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev Petra Čobankovića

Traži novo suđenje jer ga država tuži za 38 mil. kn?

Petar Čobanković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.07.2017.
u 19:30

Zahtjevi za obnovu postupka nisu rijetki, no do sada nitko nije tražio obnovu nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom.

Petar Čobanković, bivši HDZ-ov ministar, pravomoćno osuđen u aferi Planinska na rad za opće dobro ili sad već legendarno guljenje krumpira, odlučio je, nakon što je spomenutu kaznu odavno odslužio, zatražiti obnovu postupka.

To je potez bez presedana, jer do sada nije zabilježeno da je netko tražio obnovu postupka nakon što je sklopio sporazum s tužiteljstvom te je osuđen na manju kaznu jer je priznao krivnju. Čobanković koji je upravo to učinio sada očito smatra je u spomenutom sporazumu loše prošao pa je 30. lipnja preko svog odvjetnika Željka Olujića zagrebačkom Županijskom sudu uputio zahtjev za obnovom postupka.

– Taj je spis od siječnja na Općinskom građanskom sudu, a mi smo ga sada zatražili natrag kako bismo mogli ući u zakonom propisanu proceduru. Kod svakog zahtjeva za obnovom postupka gleda se je li on dopušten, odnosno postoje li zakonske pretpostavke da se po njemu postupa. Ako su ostvarene zakonske pretpostavke, taj se zahtjev dostavlja suprotnoj strani, u ovom slučaju USKOK-u. Oni imaju rok od osam dana za očitovanja, nakon čega o zahtjevu za obnovom postupka odlučuje izvanraspravno vijeće. Mogu ga prihvatiti ili odbaciti, a nezadovoljna strana ima pravo žalbe – pojasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog sud situaciju s Čobankovićevim zahtjevom za obnovom postupka.

O Čobankovićevu zahtjevu sud bi trebao odlučivati tijekom srpnja, pod uvjetom da se spis odmah vrati s Općinskog građanskog suda na zagrebački Županijski sud.

Zašto se Čobanković odlučio na ovakav potez, od njega jučer nije bilo moguće doznati jer nije odgovarao na pozive. No neslužbeno se doznaje da je obnovu postupka tražio smatrajući da sud nije provjeravao činjenice iz nagodbe, što je po Čobankoviću bio dužan učiniti. Primjedba je to koja se sve češće čuje iz odvjetničkih krugova, koji smatraju da sudovi ne bi trebali biti samo puki ovjerivači nagodbi već da bi prije njihova potvrđivanja trebali utvrditi i provjeriti činjenice navedene u sporazumima između optuženika i tužiteljstva.

Iako ovo zvuči kao dobro obrazloženje, ne treba zaboraviti da bi Čobankovićev motiv prije svega ipak mogao biti financijske prirode, jer je država protiv njega pokrenula postupak, potražujući štetu iz afere Planinska. A ta šteta iznosi 38 milijuna kuna, zbog čega je Čobankoviću blokirana imovina.     

Čobanković je na početku afere Planinska bio optužen, no priznao je krivnju prije početka suđenja te je osuđen na rad za opće dobro. Tijekom suđenja Ivi Sanaderu i ostalima, bio je svjedok te je opisao kako je ministarstvo kojem je bio na čelu kupilo spornu zgradu od Stjepana Fiolića. Sanader, koji je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, tvrdio je da je Čobankovićev iskaz lažan jer se nagodio s USKOK-om. Ako Čobankovićev zahtjev za obnovom postupka prođe, to će se odraziti i na presudu Sanaderu i ostalima, o kojoj tek treba odlučiti Vrhovni sud. Jer to bi značilo da Čobanković u toj priči više ne može biti svjedok već optuženik.     

Komentara 13

DH
dalibor.hren
18:42 07.07.2017.

Sad bi ga trebalo osuditi na 5 godina Lepoglave, bezuvjetno!

PU
Pukovnik
16:42 07.07.2017.

Taj je nevin kao Juda Iskariot.

AD
adrad
17:46 07.07.2017.

Ponoviti suđenje i osuditi pošteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije