Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.01.2019. u 11:12

Iako je teško objasniti zbog čega bi to bilo tko radio, Ivan Pernar istodobno je bio u dvije stranke, Živom zidu i Abecedi demokracije

U Hrvatskoj je moguće biti u dvije političke stranke odjednom. Iako je teško objasniti zbog čega bi to bilo tko radio, Ivan Pernar istodobno je bio u dvije stranke, Živom zidu i Abecedi demokracije, i članstvo u obje zadržao je dok na njegov neobičan status nisu upozorili državni revizori u nalazu koji su proslijedili DORH-u.

Iako je Živi zid antisistemska stranka, koja ne priznaje ni uobičajeno poimanje političkih stranaka, krajnje je nejasno zašto bi Ivan Vilibor Sinčić vlastitom zastupniku potpisao da se učlani u još jednu stranku, i to u trenutku kada se utvrđivala visina naknade koju stranke primaju po broju zastupnika. Živi zid u tom je času ostao bez 330.000 kuna koje bi godišnje dobivao za Pernara, a ne treba zaboraviti da je vodstvo stranke baš tada bilo pod teškim optužbama dijela vlastitog članstva, i to baš zbog proračunskog novca. Ne kažemo da se dogodilo, ali zakon koji ne zabranjuje istodobno članstvo u više stranaka otvara nebrojene mogućnosti za usmjeravanje novca u sigurne niše dok ne prođe oluja u vlastitoj stranci.

No, kada se donosio ovaj zakon, malo je tko mogao zamisliti da bi neka stranka uopće mogla biti toliko benevolentna prema svojim članovima da joj ne bi smetalo da se učlane i u neku drugu stranku ili više njih. Nova vremena, novi običaji! Zakon očito vapi za prilagodbom, no pritom ne treba zaboraviti da nije Živi zid jedina novost na političkoj sceni. Naši zakoni, primjerice, novac namijenjen radu zastupnika ne vežu uz zastupnike, nego uz stranke čiji su oni članovi u trenutku konstituiranja Sabora. Time se htjelo demotivirati “pecanje” zastupnika koji su pri prelasku u drugu stranku sa sobom “u miraz” nosili i proračunski novac.

Kao što vidimo, broj prebjega zbog toga se nije smanjio, dapače. Istodobno, legitimno bi bilo postaviti i pitanje što kada nekome drugome prijeđu cijele stranke. Primjerice, HNS je iz oporbe prešao u redove vladajućih i sa sobom odnio novac za svih devetero zastupnika koje je osvojio na listi Narodne koalicije. Je li doista logično da novac koji je zakon namijenio zastupničkom radu Anke Mrak Taritaš ne pripada njoj, nego njezinoj bivšoj stranci?

Komentara 4

WW
wwwcroxx
18:04 25.01.2019.

Isto kao što su to radili Mesić, Josipović, Boljkovac, Manolić i ostalih 400-500 osoba koje su do sada sjedile u saboru unazad 27 godina. Užas.

TA
tanjaraf
13:10 25.01.2019.

Zakonodavac, čiji IQ je iznad sobne temperature je mogao ovu situaciju predvidjeti prije donošenja ovoga glupoga zakona. Fantastično je da se mora dogoditi svinjarija kako bi političari trošili naše novce na promjenu gluparije, koja se ne niti smjela dogoditi niti prvi puta.

PR
prajdali100
19:49 25.01.2019.

Ma Pernar nije sav svoj.Liku ne može pomoći ni Petrov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije