Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SAMO ME GLEDAJTE'

Perkz osvaja Ameriku: Luka je samuraj League of Legends

Riot Games
18.12.2020.
u 21:45

Zagrepčanin Luka Perković (22), poznatiji kao Perkz, ostvario je jedan od najvećih transfera u povijesti profesionalne razine LoL-a

Ponajbolji svjetski igrač kultne esport igre League of Legends Zagrepčanin Luka Perković (22), poznatiji kao Perkz, dio je jednog od najvećih transfera u povijesti profesionalne razine LoL-a. Nakon pet iznimno uspješnih godina u G2, momčadi koju je pomogao učiniti najdominantnijom u Europi, Perković je otišao istražiti novo tržište. Od početka nove sezone Luka će biti član uspješne američke franšize Cloud 9, što predstavlja golem potez u već dugo nam poznatom rivalstvu između europskog i američkog tržišta. “Zauvijek u mom srcu, ovo je završetak jednog poglavlja i početak nekog novog. Namjeravam dominirati. Europo, samo me gledaj”, napisao je Luka jasnu poruku na svojem Twitter-profilu nakon što je transfer postao služben, a koliko je bio važan za G2, najbolje vam govori službena poruka organizacije nakon objave njegova prelaska.

Svladao najbolju momčad dosad

“Kroz razne verzije i sastave G2 Esportsa, Perkz je bio vođa svakog većeg uspjeha momčadi zbog svojih mehaničkih vještina, taktičkog znanja i neponovljive posvećenosti. Tko zna koliko je puta Luka prikazao sve ono što G2 predstavlja – pobjeđivanje u nemogućim situacijama, uspješne borbe sa svakakvim preprekama i teškoćama, pozitivan stav i u pobjedi i u porazu. Uistinu, Luka je igrač kakav se rađa jednom u desecima godina i pravi samuraj naše momčadi”, službeno je priopćenje organizacije koja je svojem bivšem vođi u znak zahvale napravila i emotivni oproštajni petominutni video. Prije dolaska Perkza u momčad, G2 nije bio ni blizu nikakvih naslova na europskoj sceni, a kamo li na svjetskoj. Već u prvoj sezoni Luka je kao novak odveo G2 do europskog naslova, a sebe do naslova najimpresivnijeg novaka godine.

Rijetko koji je novak tako brzo došao među tri najbolja igrača na kontinentu kao Luka, a ubrzo je postao i najbolji europski igrač. Osvojio je osam ligaških europskih naslova sa svojom momčadi, a u svakom od tih osam osvajanja bio je ključan igrač. Čak je uspio puno napraviti i na svjetskoj sceni, pogotovo kad se uzme u obzir koliko je azijsko tržište nadmoćno u odnosu na sva ostala. Jednom je na međusezonskom MSI turniru uspio donijeti naslov za G2 svladavši legendarni korejski SKT, najbolju LoL momčad svih vremena. Na svjetskim prvenstvima europska momčad čeka naslov još od prvog izdanja (2011.) kad je naslov otišao u ruke Fnatica. Od tada azijske momčadi dominiraju, a čudo je kad netko od Europljana uopće i prođe skupinu. 

G2 je nekoliko puta uspio biti blizu, i to baš zahvaljujući Luki. Prošle godine uspjeli su doći do finala, u kojem ih je svladao FunPlus Phoenix, a ove godine u polufinalu ih je svladao DAMWON, no i za ove uspjehe primili su goleme pohvale.

Velika promjena u odnosu snaga

U svojih pet godina, to jest deset sezona u redovima G2 Esportsa, Luka je sedam puta bio proglašen najboljim igračem Europe, a tri puta na kraju godine svrstan je među najboljih deset igrača svijeta. Da biste shvatili koliko je to veliko postignuće, dovoljno je reći da su samo dva europska igrača u proteklih pet godina uspijevala doći do “top 10” statusa, a to su Luka i Šveđanin Martin “Rekkles” Larsson. No što sad u Lukinoj karijeri, ali i u široj slici zapravo predstavlja ovaj transfer?

Stručnjaci koji vjerno prate esport-scenu reći će vam da je ovo jedan od najvećih transfera u povijesti profesionalne razine ove igre. Ne samo zbog kvalitete momčadi i ne samo zbog Lukina talenta. Ovakva velika akvizicija mogla bi donijeti veliku promjenu u odnosu snaga između europske i američke scene, odnosu snaga koji se Amerikancima zasad baš i nije sviđao. Naime, svjetsko tržište podijeljeno je na šest liga – korejska, kineska, otočno-azijska (tri dominantne lige), europska, azijska te liga za ostatak svijeta.

Dok Azijce nitko s trona neće moći skinuti vjerojatno desetljećima, najosjetnije je ovo rivalstvo između Europe i Amerike, i baš bi Perkzov transfer mogao biti ključan kotač promjene. Amerikanci već godinama na velikim natjecanjima kaskaju za Europljanima, a najveći im je problem što u svojem “dvorištu” nemaju kvalitetnih LoL igrača kao što to imaju Azija, pa i Europa. Primjerice, najbolja su dva igrača na američkom tlu posljednjih godina Danac Soren “Bjergsen” Berg te Korejac Sang-wook “Ryu” Ryu. 

Komentara 58

DU
Deleted user
03:23 19.12.2020.

Dobar je, i bio je top 3 igraca zadnjih godina, ali zna se da oni koji idu u Ameriku da ti idu u mirovinu i poberu lovu, a uz to idu malo na odmor. Jer u EU se trenira 12h dnevno, a u NA vise uzivaju i idu na zabave nego treniraju, zato i nemaju nikakve rezultate i uvijek gube od svih. G2 uzeo Rekklesa u zamjenu da probaju napokon osvojit svjetsko prvenstvo, jer je Rekkles najbolji adc svih vremena u EU. A btw Kinezi ce uskoro imati sve moguce kaj postoji od igraca do timova i trofeja jer kod njih ima 20-40 milijuna igraca LoLa, a od takve kolicine nema sanse da druge regije pariraju talentima, jednostavna matematika.

ZG
zgkreso
07:52 19.12.2020.

izgleda nam čudno i vjerojatno nebitna ova vijest, ali ništa manje nebitna od neke vijesti o npr. transferu modrića ili nekog drugog loptaša. klincu čestitam jer vjerujem radi nešto što voli.

DU
Deleted user
08:18 20.12.2020.

Tombstone nam je sve objasnio: Google ne koristim jer ostavlja smece. Ima puno boljih trazilica. Nego ja sam iz Zagreba, s Kaptola...a ti? Ne ide too tebi pa da ti probam pomoci ...kad sam napisao da ne moze selo izo iz tebe to nema veze sa zemljopisom selom i seljacima /to je casno zanimanje/ vec sa stanjem tvog mozga ... ukratko ...ti si SELJACINA ...nadam se da si shvatio sad ili cu ti morati objasnjavati razliku izmedu seljaka i seljacine I jos si nam objasniio i za Google Tu kao aludiras neku sigurnost na netu .... a ako si stvarnou svoju profilnu stavio svoju sliku i svoje djece onda si stvarno *Kreten* Googlaj ...ah da ti ne koristis zbog smeca , potrazi na netu... na *boljim trazilicama... sigurnost objavljvanja osobnih podataka i podataka obitelji Slike djece se nikad ne objavljuju SELjACINO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije