Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše poslovanje

Perković protiv Badela: Je li država trebala ući u Badel?

'08.12.2005., Zagreb - Anto Perkovic, predsjednik Uprave Badela 1862   Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Dalibor Urukalović/PIXSELL
13.06.2013.
u 10:46

Badelovi prihodi lani su smanjeni oko 6 posto, a gubitak je iznosio 36,58 milijuna kuna, što je 1,6 posto manje nego u 2011. godini.

Visoki trgovački sud potvrdio je prvostupanjsku presudu u korist Ante Perkovića, bivšeg predsjednika uprave i malog dioničara Badela 1862, koji je tražio pobijanje odluke glavne skupštine Badela od 25. listopada 2010. godine. I dok Perković tvrdi da ta presuda znači da se sve vraća na staro, odnosno da se on i udruga dioničara Badel badelovcima moraju opet vratiti na 42,3 posto udjela u Badelu, pravnici poručuju da ta presuda nema pravni učinak odnosno da se ništa ne mijenja.

Loši potezi uprava

Perkoviću i dioničarima unutar udruge udjel je pao na oko 24 posto, nakon što je na toj skupštini država donijela odluku o ulasku u Badel, a što je i provela godinu poslije. Država je prema tadašnjem tzv. modelu C pretvorila svoja potraživanja u vlasnički udjel i stekla 76 posto udjela. Perković i mali dioničari nisu mogli glasovati na toj skupštini jer je prije toga Hanfa izdala Perkoviću i još trojici dioničara potrebu preuzimanja preostalih dionica, prema Zakonu o preuzimanju. Perković je, kaže, zadovoljan presudom, jer se sve mora vratiti na staro, što u Badelu opovrgavaju i najavljuju da će uložiti reviziju zbog troškova. Osim plana restrukturiranja, na toj skupštini izglasan je i plan održiva razvoja iz svibnja 2010. godine, i to integracijom Badela 1862 i Eurobeva, te prodaja ili davanje u zakup imovine koja nije u funkciji profitabilnosti i davanje u zalog imovine društva te organizacijsko restrukturiranje. Iako je ta skupština sazvana u skraćenim rokovima, godinu poslije rokovi su bili normalni i pobijene odluke su opet potvrđene. Zato i presuda nema pravnog učinka. Perković je odavno bio skeptičan prema procesu ulaska države u vlasništvo i misli da je cijeli proces bio programiran odnosno da je država ciljano ušla u Badel, iako se već tada tu tvrtku moglo prodati nekom od zainteresiranih partnera. No, oni koji dulje rade u Badelu te poznaju poslovanje, kažu da ni Perković nije vukao dobre poteze. Jedan od tih loših je kupnja Kalničkih voda. Niti je njegova nasljednica Zvjezdana Blažić uspjela poboljšati poslovanje.

Gubitak 330 milijuna kn

Negativno poslovanje nastavlja se i pod vodstvom Srđana Oreba, a sada bi situaciju trebao spasiti Ivo Markotić.

– Vlasnička tranzicija Badela je tužna priča. Počevši od pretvaranja iz društvenog u privatno vlasništvo, pa opet u državno. I u takvom obliku nastali su problemi, zbog čega je i pokrenuta predstečajna nagodba. Dobra je okolnost što je vjerovnik i većinski vlasnik, kaže Markotić. Neki dan je na prijedlog Ministarstva financija prekinuta privremeno predstečajna nagodba, a o čemu će se Badel danas očitovati. No, to ne mijenja situaciju i postupak će se nastaviti. Badelovi prihodi lani su smanjeni oko 6 posto, a gubitak je iznosio 36,58 milijuna kuna, što je 1,6 posto manje nego u 2011. godini.

>>\'Neugodno smo iznenađeni\' - Vlada Badelu odbila deblokirati račun

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije