Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZAO I KOJA IM JE STRANKA BLIŽA

Penava otkrio je li se čuo s Milanovićem, Plenkovićem ili Grbinom: 'Postoje neki bočni kontakti...'

EKSKLUZIVNO: Zagreb: Ivan Penava nakon izborne no?i ispred hotela International gdje je bio stožer DP-a
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/8
18.04.2024.
u 20:19

"Zovu uvijek nekakvi kolege, suradnici i kontaktiraju, razmjenjuju informacije i ispipavaju teren. Ali to je dio rituala i obično tako", pojasnio je šef Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret je na parlamentarnim izborima osvojio 14 mandata te je iza HDZ-a i SDP-ove koalicije treća opcija po broju zastupnika u Saboru. S obzirom na to da nitko nema većinu, odnosno 76 ruku za sastavljanje nove Vlade, krenula je postizborna kombinatorika. Predsjednik stranke Ivan Penava u govoru u izbornoj večeri poručio je da će članovi stranke u četvrtak "sjesti i razgovarati tko raspolaže i s kakvim kartama", što su i učinili na tajnoj lokaciji.

Penava je gostovao u studiju RTL-a Danas, gdje je komentirao rezultate izbora i daljnje korake, što je dogovoreno na zatvorenom sastanku stranke, te je li ga zvao Andrej Plenković ili Zoran Milanović. "Konstatirali smo sve što smo komunicirali u predizbornoj kampanji. Potvrdili smo da te poruke ostaju iste, dominantno s kim nećemo, SDSS i Možemo!, a da su sve druge opcije u igri", otkrio je Penava detalje zatvorenog sastanka stranke. 

Nije želio otkriti planira li ići s HDZ-om ili SDP-om. "Razgovarat ćemo, kako smo i govorili do sad, sa svim političkim akterima. Nećemo se konzultirati sa stranim veleposlanstvima kako to neki u Hrvatskoj čine. Pokušat ćemo provesti i doći u poziciju provoditi ono što su nam točke programa i ciljevi Domovinskog pokreta", rekao je, dodajući da se nije čuo sa Zoranom Milanovićem, Andrejem Plenkovićem ili Peđom Grbinom.

Iako se s njima nije čuo, to ne znači da nekih kontakata nije bilo. "Postoje neki bočni kontakti u kontinuitetu. Dok službeno ne sjednemo i ne objelodanimo, ne bi bilo fer…", rekao je pa pojasnio što znače bočni kontakti. "Zovu uvijek nekakvi kolege, suradnici i kontaktiraju, razmjenjuju informacije i ispipavaju teren. Ali to je dio rituala i obično tako".

VEZANI ČLANCI:

Vodeće stranke neće požurivati s odlukom. "Dajem im sve vrijeme ovoga svijeta. Moram zahvaliti biračima što su izašli na izbore, a posebno onima što su nam dali povjerenje kao Domovinskom pokretu. Treća smo opcija u državi, imamo dva ta pola, plavi i crveni, ili dva brda. Mogu izraziti žaljenje što nismo formirali treći pol, koji sam nudio svojedobno. Da je tome bilo tako, danas bi gospodin Sačić i Dretar, što mi je posebno žao, bili u Saboru i odlučivali bismo mi i zvali druge. Ovako ćemo sačekati što se biti. Što se tiče Domovinskog pokreta, sve opcije u igri osim ovih stvari što sam rekao", ponovio je.

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

EKSKLUZIVNO: Zagreb: Ivan Penava nakon izborne no?i ispred hotela International gdje je bio stožer DP-a
1/21

Otkrio je i koja im je stranka, barem svjetonazorski, bliža. "Kad govorimo svjetonazorski, mislim da nema dileme da je nama HDZ po svemu svjetonazorski bliži i da bi mnoge stvari lakše riješili s njima. S druge strane imate novi HDZ i Andreja Plenkovića koji mnogo nekih poteza koje je vukao dijeli i identični su s onim što bi napravio Možemo!, što je nama jako daleka priča. I kad treću okolnost imate ogromnu korupciju koju producira uporno HDZ koja nam je toliko strana da nam je apsolutno i SDP puno bliži i to je opis situacije u kojoj se danas nalazimo i gdje ćemo donositi odluku na temelju dijaloga, kulture dijaloga, postotka realizacije ciljeva koje imamo i temeljno, kao treći faktor je procjena stabilnost buduće vlade", kazao je.

Komentara 11

Avatar southman
southman
07:12 19.04.2024.

DP ima taktiku odugovlačenja i nabijanja cijene svojih mandata, međutim često to bude i kontraproduktivno. Koštalo je Škoru, moglo bi koštati i Penavu !

RO
robertos
20:37 18.04.2024.

Ovi iz DP se sad ponasaju kao most na zadnjim izborima, visoko lete al ce ubrzo da se prizemlje,da sam na plenkovicevom mjestu snjima ja nebih koslirao makar i be sastavio vkadu pa nek DP sastavlja vladu sa sdpom,mozemo i ostalom ljevicom pa da vidimo dokle ce ta ljubav da traje,vj.mjesec dana pa ponovo na izbore

JC
Jedan Crni
08:19 19.04.2024.

E da. Sabo i Mercel su očiti primjer kako nema u sdp korupcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije