Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varga mijenja propise

Pedijatrima više ne treba suglasnost roditelja za cijepljenje

27.02.2015., Zadar - Cijepljenje.
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
21.03.2015.
u 13:45

Roditelji kazneno prijavili pedijatra zbog "dovođenja u opasnost života općeopasnom radnjom"

Zbog dovođenja u opasnost života općeopasnom radnjom ili sredstvom za koju Zakon predviđa do pet godina zatvora roditelji su kazneno prijavili pedijatra koji im je cijepio dijete, a istovremeno Ministarstvo zdravlja izmijenilo je propise te ukinulo obvezu pristanka roditelja na cijepljenje djeteta! Dakle, roditelji više ne moraju potpisivati suglasnost za cijepljenje svojeg djeteta te više tu suglasnost pedijatri nisu dužni niti tražiti, čime su dobili pravo cijepiti dijete neovisno o stavu njegovih roditelja. Velike su to izmjene i potezi u obveznom cijepljenju, koje se u nas javno propituje u posljednjih godinu dana, tijekom kojih je doneseno i mišljenje Ustavnog suda. Prema tom mišljenju, podsjetimo, roditelji su obvezni cijepiti svoju djecu i upravo je ono temelj novih odluka o cijepljenju, odnosno izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti na koju se poziva i ministar zdravlja prim. Siniša Varga. U tijeku su i izmjene Zakona o pravima pacijenata u kojima će se također redefinirati informirani pristanak kao kategorija. Potezi su to zakonodavca koji jasno pokazuju kako o obvezi cijepljenja u Hrvatskoj nema "pregovaranja", ali se upravo spomenuta kaznena prijava protiv pedijatra može protumačiti kao odgovor javnosti.

– S prvim pojavama ospica procijepljenost je opet porasla, a što ako se pojavi dječja paraliza? – komentirao je ministar Varga podatke o padu broja cijepljene djece. Upravo zbog toga, može se neslužbeno čuti, pedijatri su pod pritiskom nadređenih i nametnuta im je obveza pozivanja roditelja da cijepe djecu, dok su s druge strane u ordinacijama pod pritiskom roditelja. Na terenu, da tako kažemo, evidentiran je slabiji odaziv na obvezno cijepljenje, što su potvrdili i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

– Za 2014. godinu podaci se još prikupljaju, ali ima naznaka da su u nekim dijelovima Hrvatske niži nego u 2013. Epidemiolozi koji uočavaju nezadovoljavajući obuhvat cijepljenja na svom terenu podsjećaju liječnike primarne zdravstvene zaštite na potrebu pozivanja djece koja su propustila cijepljenja i analiziraju uzroke niskih obuhvata – odgovorili su iz HZJZ-a.

>> U inozemstvu najtraženiji programeri, medicinske sestre, kuhari i njegovatelji 

>> Liječnicima dva posto kamata na kredit, sestre zaboravljene?! 

>> Trebaju li roditelji odlučivati o cijepljenju djece? Ovako ste odgovorili

Komentara 51

TH
than
14:21 21.03.2015.

Uskoro ce biti kao u onim SF filmovima gdje kada se dijete rodi drzava ga uzme. Sve se manje pita roditelje i sve se vise drzava mijesa u odgoj. Samo je nikako nema kada treba dati hranu djetetu, kupovati knjige i odjecu, ali kada pocne placati poreze eto je odjednom opet.

DJ
djurex
14:36 21.03.2015.

Sramota.. Teror nad gradjanima.. Vec se vidi koliko eu utjece na zivot svojim lopovskim potezima osiguravajuci garantiranu zaradu za proizvodjace otrova za nasu djecu.. U cjepivu koje djeca primaju se nalaze pored ostaloga živa i stanice abortiranih fetusa.. Amiši su narod koji se ne cijepi..u njih nema autizma..

DE
deroko_
14:11 21.03.2015.

Znam da je u Italiji cijepljenje obavezno, roditelji dobiju formulare koji se moraju popuniti i bez obzira slagali se sa tim ili ne, dijete cijepiti moraju. Tako je sad došlo i kod nas, da se nešto dogoditi, nitko ne snosi odgovornost, jer roditelj je potpisao, jer ga zakon tjera da potpiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije