Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Pedeset tisuća eura koje moraju osigurati – profesori će odraditi

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
''
28.10.2010.
u 18:10

Profesori će se najprije educirati, nakon toga naučeno prenijeti 60 profesora iz drugih škola, a potom slijedi edukacija pilot-grupe učenika.

Mala škola velikih rezultata, uzrečica je koja vrijedi za Srednju školu u Oroslavju, a potvrđena je već nebrojeno puta do sada. Škola se uspješno natjecala u brojnim projektima, učenici i učitelji ostvarili su zapažene međunarodne rezultate, a sada se uključila i u najveći svoj projekt. Srednja škola u Oroslavju kao nositelj projekta, uz partnere Tehničku školu Ruđera Boškovića iz Zagreba i Grad Oroslavje, uspješno se natjecala za europski projekt IPA IV, Razvoj ljudskih potencijala, a tema je bila implementacije novih kurikuluma u području obnovljivih izvora energije.

Odradit će 50.000 eura

– Riječ je o projektu vrijednom 280.000 eura, pri čemu se iz međunarodnoga fonda dobiva 230.000, a 50.000 moramo osigurati sami. Taj dio bit će rad svih učitelja naše škole i škole partnera, kako nositelja projekta, tako i ostalih, ali i pratećeg osoblja, a koji će biti posve besplatan. Odlučili smo se za ovaj projekt jer nas na to kao državu tjeraju direktive EU, ali i potrebe tržišta. Postoji sve veće zanimanje za primjenu obnovljivih izvora energije, no nedostaje stručnog kadra koji bi to mogao odraditi, od izrade projekata do samog postavljanja takvih sustava – kaže prof. Darko Cobović, voditelj projekta.

Osim njega u projektnom timu iz ove škole jesu profesori Davor Sokač, Damir Čukman, Andrija Huić i Boris Dolenec, te pet kolega iz Tehničke škole Ruđera Boškovića. Obrađivat će se sedam tema obnovljivih izvora energije, dvije se odnose na Sunce, a po jedna na vjetar, biomasu, male hidroelektrane, gorive članke te geotermalnu energiju i dizalice topline. Projekt obuhvaća nekoliko faza koje se grubo mogu podijeliti u educiranje profesora nositelja projekta, zatim će oni educirati 60 strukovnih učitelja iz cijele Hrvatske, a potom slijedi edukacija pilot-grupe učenika, po dvadesetak iz SŠ Oroslavja i TŠ R. Boškovića.

Najvažnija je da se ostvari

– Time će ovaj projekt koji traje godinu dana i završiti, no krajnji je cilj da uđe u nastavne planove i programe tehničara za energetiku. Taj smjer postoji u školama, ali nastavni planovi nisu prilagođeni tim novim uvjetima i potrebama koje danas zahtijeva tržište, posebno u pogledu sve naglašenije potrebe korištenja obnovljivih izvora energije – kaže prof. Cobović.

Dio edukacije učitelja voditelja projekta već je odrađen u Ljubljani, ostatak će biti u Zagrebu. Slijedi nabava opreme vrijedne 80.000 eura za edukaciju profesora i učenika.

– Iznimno se ponosimo time što smo uključeni u ovaj projekt, koji će imati višestruku korist za našu školu. Kolege i ovim dokazuju da prate suvremene zahtjeve tržišta rada, da zadovoljavaju najviše standarde u prenošenju znanja bez obzira na sve teškoće koje prate širu zajednicu, a posebno školstvo – ističe ravnateljica SŠ u Oroslavju Natalija Mučnjak. Cijelo vrijeme radit će se i na medijskoj promociji projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije