Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENICA RAVNATELJA HZJZ-a

Pavić Šimetin: Pfizerovo cjepivo za djecu stiže 20. prosinca, cijepit će ih pedijatri

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
26.11.2021.
u 23:11

Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s tim da tu budu i pedijatri, kazala je

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdila je za Dnevnik Nove TV da Pfizerovo cjepivo za djecu od 5 do 11 godina u Hrvatsku stiže 20. prosinca, a mišljenja je kako novi soj ovdje još nije ni stigao.

- Znanstvena javnost je iznenađena time što je osim u Africi taj soj nađen i u Aziji, u Hong Kongu i već to je iznenađenje. Do mutacija uvijek može doći ako je virus jako prisutan u populaciji, ako je puno ljudi zaraženo ili prijemljivo da se mogu zaraziti, kod boravka virusa u organizmu te kod prelaska virusa s jedne osobe na drugu, kazala je doktorica Pavić Šimetin.

Hrvatska će 20. prosinca dobiti Pfizerovo cjepivo koje je odobreno za cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina, nekoliko dana će trebati za distribuciju, a onda se kreće sa cijepljenjem djece.

- Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s tim da tu budu i pedijatri, jer su u njihovoj skrbi djeca od pet i šest godina, naravno i školska medicina, ali bit će i mogućnost na punktovima, što će ovisiti o svakom Zavodu za javno zdravstvo, kako će na najbolji način organizirati u svojoj županiji, najavila je te pojasnila da je Pfizerovo cjepivo za djecu tri puta manje doze od one za odrasle te u nešto drugačijem pakiranju.

- Za zemlje s malim obuhvatom cijepljene djece sigurno se neće tražiti COVID potvrde, ali ima zemalja gdje su djeca cijepljena već više od pedeset posto i takve zemlje će sigurno razmišljati o nečemu sličnom, kazala je Pavić Šimetin.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila je i kako se po najnovijim razmatranjima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) smatra da se preboljenje nakon cijepljenja s obje doze smatra kao booster doza.

- Više od 90 posto liječnika primilo je prvu dozu, 86 posto dvije doze, a 36 posto već je primilo i tri doze cjepiva. Ako su se oni cijepili i cijepili svoje obitelji – tako trebamo svi postupiti. Nije dobro da se čitaju netočne informacije iz zlonamjernih izvora, a znanstvene članke treba na pravi način interpretirati, komentirala je.

>> VIDEO Liječnik iz KBC-a Split: Tko ne vjeruje, može doći u bolnicu, cijelo prizemlje i drugi kat pretvoreni su u intenzivnu

Komentara 56

DU
Deleted user
23:38 26.11.2021.

Dragi boze,presli su mjeru.Bez zakona i Saborske odluke i sto je najgore bez znanja.Nitko nikada nije imao ovoliko moc.Djeca su nam zdrava i daj Boze da tako i ostane.

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
23:42 26.11.2021.

jos varijanta, dvije, i eto cjepiva za mladje od 5.

Avatar Upitnik30
Upitnik30
23:56 26.11.2021.

Neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije