Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruge UGP i Women in Adria:

'Paušalnim obrtnicama Vlada šalje poruku da im je, ako rađaju, bolje - ne raditi'

mama i beba
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/2
28.07.2022.
u 11:58

Vlada je izmjenama zakona o porodiljnim naknadama, prema kojima paušalna obrtnica ima naknadu kao da je nezaposlena, pokazala da je nije briga niti za poduzetnike početnike, posebno žene, niti za demografiju – primat će rodiljnu naknadu 3000 kuna

Paušalnim obrtnicama nikako se ne „isplati“ imati djecu, ni nakon izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji stupa na snagu u ponedjeljak 1. kolovoza. Paušalnoj obrtnici ili ženi koja ima OPG, radi na ugovor o djelu ili autorski ugovor visina naknade određuje se prema osnovici za plaćanje doprinosa te iznosi oko 3000 kuna mjesečno tijekom cijelog rodiljnog i roditeljskog dopusta, ako dopust koriste u punom radnom vremenu. Ako koriste pravo na rad na pola radnog vremena, maksimalna naknada iznosi sada povećanih 110 posto proračunske osnovice, oko 3600 kuna, i u tom slučaju obrt ne mora u mirovanje, a obrtnica je dužna plaćati 50 posto mjesečnih doprinosa.

Istodobno, direktorica ili obrtnica koja ima 8000 kuna neto plaću u prvih će šest mjeseci imati naknadu u toj visini, a u drugih šest 7.500,13 kuna. Ako joj je neto plaća 6000 kuna, taj iznos naknade će primati svih 12 mjeseci rodiljnog i roditeljskog dopusta.

Na ove su goleme razlike upozorile udruge Glas poduzetnika i Women in Adria te Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika komentira:

- Nakon zakona o doprinosima za direktore tvrtki, paušalni obrt je bio jedini način da žena koja ima i planira djecu pokrene posao. Vlada je ovim zakonom pokazala da ih zaista nije briga niti za poduzetnike početnike, posebno žene, niti za demografiju. Ženi koja pokrene posao i ima porodiljnu naknadu kao da je nezaposlena se  na ovaj način šalje poruka joj je bolje da ne radi ili da iseli.

Iz udruga podsjećaju i da je, prema starom zakonu, dio roditelja poljoprivrednika, oni koji ostvaruju drugi dohodak (rade na ugovor o djelu ili autorski ugovor) bio u istoj kategoriji s nezaposlenim roditeljima i imao minimalne, niske naknade, čak i ako su imali veće prihode. U kategoriji samozaposlenih i zaposlenih roditelja, posebno su u nepovoljnom položaju bile paušalne obrtnice. Ovim osobama visina naknade za korištenje rodiljnih i roditeljskih dopusta u punom radnom vremenu određivala se prema osnovici za plaćanje doprinosa, a ne prema proračunskoj osnovici te su i njihove naknade preniske, a trebale su biti usklađene s prosječnom zaradom obrtnika.

- Zakonsko rješenje ovim ili drugim propisom trebalo bi ići u smjeru približavanja ili izjednačavanja visine naknade s prosječnom zaradom obrtnika. Što se pak tiče roditelja poljoprivrednika i onih koje ostvaruju drugi dohodak, njihove naknade ostaju nepromijenjene te iznose 70 posto proračunske osnovice mjesečno, oko 2300 kuna.

Prenijele su i, kako kažu, „generički „odgovor Ureda za demografiju Ministarstva rada:

- Izmjenama Zakona povećava se i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5 posto proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna, umjesto ranijih 170 posto proračunske osnovice odnosno 5.654,20 kuna.

Komentara 2

IV
Ivyyy
21:55 10.01.2023.

Davanja su mjesecno min 1500kn toliko i neki poslodavci uplacuju za svoje radnike doprinose na placu koji kad odu na porodiljni ipak imaju punu placu ko naknadu, a zena obrtnik nema.

LI
liliZG
14:12 28.07.2022.

iznos je u skladu s onim koliko dotična obrtnica uplaćuje u proračun. obično se odabire biti paušalist jer su davanja smiješno mala, knjigovodstvo jednostavno, i ako dobro paziš da ne prijeđeš granicu za ulaz u sustav pdv-a , uspješno možešš zamračiti ostatak love. u skladu s tim su i davanja iz državnih financija manja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije