Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAGANJE

Patafta širi carstvo na otok Vis i kupuje društvo Modra špilja

'28.06.2010., Komiza, Vis - Obilazak otoka Visa s turistickom agencijom Visit.hr. Grad Komiza.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
27.07.2010.
u 14:50

Uz mlazne zrakoplove, zemljišta na Kornatima te dionice ACI marina, T7 grupa u vlasništvu Varaždinca Davora Patafte zaokružuje turistički projekt

Varaždinska tvrtka T7 Vis kupit će turističko-ugostiteljsko društvo Modra Špilja iz Komiže, na otoku Visu. Jedina je Hrvatskom fondu za privatizaciju dostavila ponudu za kupnju 42,59 posto dionica Modre špilje, koje su u državnom vlasništvu.

Po početnoj cijeni

- U sklopu Modre špilje, u Komiži, nalazi se hotel Biševo. Smatramo da je ovo isplativa investicija. Vezat ćemo je uza svoje turističke projekte – kaže Željko Pavlek, glasnogovornik T7 grupe, u vlasništvu varaždinca Davora Patafte, u sklopu koje radi T7 Vis.

Hrvatski fond za privatizaciju ponudio je na prodaju za 2,363 milijuna kuna 26.257 dionica Modre špilje, a na otvaranju ponuda u Zagrebu T7 Vis nije imao konkurencije. Stoga će je dobiti po početnoj cijeni. Nakon investicije u Pamučnu industriju u Dugoj Resi, to je još jedna velika ovogodišnja investicija Davora Patafte, koji godinama širi svoje carstvo, ne istupajući u medije.

T7 Vis HFP-u je ponudio program ulaganja kakav je tražen na natječaju, pod uvjetom da se Modroj špilji jednokratno otpišu državna potraživanja. Prema nekim najavama, u Komiži će uložiti više od 30 milijuna kuna, a hotel Biševo uredit će tako da će biti u kategoriji pet zvjezdica.

- Prerano je komentirati iznose. Zasigurno će trebati dokapitalizirati Modru špilju. Ali vidjet ćemo koliko. To će procijeniti stručnjaci T7 grupe – kaže Pavlek. Nije želio ništa reći o revitalizaciji viškog aerodroma, o čemu se govori. No logičan je to slijed jer u sklopu T7 Grupe posluje i zrakoplovna tvrtka Winair, koja mlaznim zrakoplovima prevozi uglavnom poslovne ljude i džetsetere na atraktivna odredišta.

Pridoda li se tome podatak da je Davor Patafta nakon države najveći pojedinačni vlasnik ACI marina, lako je zaokružiti "turistički projekt" T7 grupe. Patafta je prije kupio i golema zemljišta na Kornatima te ondje postavio meteorološku stanicu.

Povjerenstvo HFP-a pri otvaranju utvrdilo je da Visova ponuda sadrži sve što je natječajem traženo. - Stručna služba sad će sve provjeriti. Imaju rok u kojem trebaju sve pročešljati i tada, bude li sve štimalo, Modra špilja ide u prodaju – kaže Mihaela Felker, glasnogovornica HFP-a.

U Dugoj Resi počinje rad

A u Pamučnoj industriji u Dugoj Resi čekaju da počnu raditi. - Priprema se proizvodnja. Zaposleni su novi ljudi i uskoro počinjemo – kaže Željko Pavlek. Velik je bio interes za zapošljavanje u Dugoj Resi - spominje se četiri tisuće nezaposlenih u okolici. Proizvodit će se tkanine za posebne namjene (npr. odore), a pogon će obuhvaćati sve – od predionice do konfekcioniranja. Nadopunjat će se s varaždinskim pogonima Visa.

U ovom trenutku od T7 grupe, čijih sedam tvrtki ima kćerinske tvrtke, za kruh zarađuje oko 450 ljudi, od kojih najviše u varaždinskom Visu.

Kada se uhoda proizvodnja u Pamučnoj industriji u Dugoj Resi, radit će ih i više. Osim toga očekuje se da će proraditi pogon za obradu smeća pokraj Varaždina.

Komentara 4

KR
krka
10:03 28.07.2010.

Lik bude pokupoval i još toga, očito mu je Varaždin postal preuski. Zadnji je čas da država tome stane na kraj i da se spasi još kaj se može. Naime u Varaždinu je recept kupiti sve na kredu, i onda sirotinja koja crnči za sitnu lovu otplačuje kredite za kupljenu firmu, financira bahate i rastrošne tajkune, a plača-čista crkavica. Nažalost u Varaždinu su svi radnici loše prošli čije je firme domaća tajkunska gamad pokupovala i rade za stvarno jadne plače i to po 200, 220 sati mjesečno. Eksperimenti tajkuna i pohlepa dolaze uvijek na naplatu sirotinji. Patafta je kupil Vis i vidljivo je kolko radnika danas radi u tvornici i kaj se proizvodi. Koščec zatvara Varteks uz pomoć pajdašije Horvata iz FIME i ostalih, koji bi trebali već odavna imati apartmane u Lepoglavi ili Golom otoku.Ni ostali tajkuni iz Vžd. nisu ništa bolji. Osobno sam osjetio \'\'dobrobit\'\' posla koji sam zadržao kod novoga gazde 1995. godine. Poduzeće mi je kupila sirovina koja je od istoga posuđivala novac za plaće radnika u firmi kojoj je bila \'\'gazda\'\', ali je znala gospodariti, jer nam novac nije vračala.Gospon danas otvara firme po Bosni i Srbiji a Hrvatskoj je napumpal nekih 800 miljuna nelikvidnosti i fali se da zapošljava tisuće radnika koji moraju biti \'\'kuš\'\' i ponosni kaj delaju kod njega!To Vam je slika Varaždina 2010. a Dalmušima poručujem da gde dojde takva ekipa više ni korov, kamoli trava ne raste. Budite radije vječita sirotinja nego da imate takve gazde, ostali budete sa vlastitim gaćama na štapu. Moje poštovanje i pozdrav

OB
-obrisani-
12:38 28.07.2010.

dajte novinari ili kvazi novinari, ne pricajte nebuloze, jer a) tvornica VIS nije sigurno dobila ime po tom otoku, nego je to \"Varazdinska Industrija Svile\" b) Patafta je golobradi prenapuhani tajkuncic kojem je tatek dal svoj uhodani obrt , aa ovaj bez pokrica i bez placene ijedne kune ikome (osim vjerojatno mita) kupuje poduzeca i nekretnine po nasoj banana drzavi. Kaj bus, kak bi Tudjman negda rekel; \"sposobni mladi poduzetnik\"

KR
Kronika
16:29 28.07.2010.

Se je vredu osim naslova. Naslov treba biti Patafta uništava otok Vis i modro špilju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije