Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽENI ZBOG KOKAINA VRIJEDNOG 7 MILIJUNA EURA

Partneri se posvađali, pa jedan drugome ukrao 200 kg droge koju je skrivao u - bačvama

Zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
01.11.2023.
u 09:06

Prema optužnici, Matej Žaja (29), bio je taj koji je od ljeta 2021. do 2. studenoga 2022.  povezao Pendeva i Gorana Brusića, nakon čega je zločinačko udruženje počelo djelovati u Hrvatskoj, Belgiji, Kolumbiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici. U njega su bile uključene i neke nepoznate osobe,  a cilj je bio nabava, transport i preprodaja kokaina na ilegalnom narko tržištu.

Njih osmero, predvođenih Aleksandrom Pendevom (65), državljaninom Sjeverne Makedonije, krijumčarilo je, kako tvrdi USKOK, stotine kilograma kokaina, vrijednog oko sedam milijuna eura, a sada je protiv njih USKOK podigao optužnicu. Tereti ih se za udruživanju u zločinačko udruženje u sklopu kojeg je krijumčarena droga, te nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici, Matej Žaja (29), bio je taj koji je od ljeta 2021. do 2. studenoga 2022.  povezao Pendeva i Gorana Brusića, nakon čega je zločinačko udruženje počelo djelovati u Hrvatskoj, Belgiji, Kolumbiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici. U njega su bile uključene i neke nepoznate osobe,  a cilj je bio nabava, transport i preprodaja kokaina na ilegalnom narko tržištu.

USKOK navodi da su svi koji su se nalazili unutar krijumčarsko-distributivnog lanca ispunjavali upute i obavljali zadatke koje im je zadao Žaja, koji je sam bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavu i preuzimanje većih količina kokaina radi krijumčarenja u Europu.

VEZANI ČLANCI:

Kokain se krijumčario preko tvrtki koje su služile kao paravan te su drogu krijumčarile kroz uvoz legalne robe. U posao je bilo uključeno i više za sada nepoznatih osoba, koje su se trebale pobrinuti i za brži protok i lakše izvlačenje droge. Osim toga, u priču je bila upletena osoba koja je  redila na carini u luci Rijeka  te je imala pristup brodskim kontejnerima. Žaja je, navodi USKOK,  bio zadužen za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u vezi s dopremljenom drogom.

Pendev je pak bio zadužen da u Hrvatskoj i Belgiji organizira nabavu, prijevoz i prihvat kokaina i to preko tvrtki kojima je, posredno upravljao.  U taj posao bili su uključeni i ostali okrivljenici, a svatko je imao svoj zadatak. Jedna je optuženica bila zadužena za administrativne poslove, odnosno za izradu  poslovne dokumentacije koja je bila potrebna  za obavljanje uvoza legalne koja je služila kao krinka za krijumčarenje kokaina.  Njezin je posao bio i da čuva novac zarađen na preprodaji kokaina, a s još dvije optuženice bila je zadužena  za osiguranje najam skladišnih prostora u koje će se dostaviti legalna roba te uskladištiti prokrijumčarena droga.

Video: Veliki udarac balkanskom kartelu - zaplijenjeno 2,7 tona kokaina i uhićeno šest osoba

No u nekom trenutku pojavili su se problemi između Žaje i Pendeva, jer je Pendev smatrao da je zakinut, odnosno da ne dobiva onoliko novca koliko je bilo dogovoreno, pa je u svibnju 2022. organizirao krađu jedne pošiljke kokaina. Konkretnije radilo se oko 200 kilograma kokaina, a Pendev se tereti i da je onda nekolicinu drugih optuženika angažirao za skladištenje, čuvanje, prijenos i preprodaju  ukradenog kokaina. USKOK navodi da je Pendev kokain preuzimao osobno ili uz pomoć još nekolicine optuženika, kojima je posao bio i da obave izvidnicu prije transporta.

Prema optužnici, u 10 mjeseci bilo je najmanje sedam uvoza, i to preko tri tvrtke, s tim da se u tri slučaja radilo o tzv. probnom uvozu, dok je u preostala četiri slučaja  u Hrvatsku prokrijumčaren kokaina vrijedan više od 7 milijuna eura. Od ukupno prokrijumčarene količine pronađeno i zaplijenjeno 105,4 kilograma kokaina, a droga je bila skrivena u - bačvama.

Kod Pendeva je u pretragama nađen  i prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem i 10 komada streljiva, čije držanje građanima nije dozvoljeno, a USKOK je u optužnici  predložio da se optuženicima oduzme protupravno stečena imovinska korist od 3,1 milijun eura. Traže i da se produlji istraži zatvor za petero okrivljenika,  koji su u Remetincu od uhićenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije