Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac stiže, ali...

Parlamentarcima mjesečno 4200 eura za urede, a nisu ih otvorili!

'14.10.2011., Zagreb - Pocetak 24. sjednice Hrvatskog Sabora obiljezio bojkot oporbe. Tonino Picula dolazi u Sabor. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/4
08.09.2013.
u 11:28

Iako EU daje svakom zastupniku u EU parlamentu 4200 eura mjesečno za otvaranje ureda i njegovo funkcioniranje, čak desetero hrvatskih parlamentaraca svoje još uvijek nema

Iako svaki EU parlamentarac za otvaranje svog ureda u matičnoj državi dobiva novac od Europske unije, građani zasad mogu pokucati na vrata jedino laburistu Nikoli Vuljaniću i SDP-ovki Biljani Borzan. Ostalih desetero hrvatskih EU parlamentaraca svoje urede još nema iako im za njihovo funkcioniranje svaki mjesec "kapne" 4200 eura. Kako je zastupnica Borzan svoj ured otvorila u Osijeku, trenutačna je situacija takva da nijedan SDP-ov i HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu nemaju svoj ured u Zagrebu, što je apsurd.

Što rade s novcem?

I dok će se u glavnom gradu, barem što se tiče SDP-a, stvar uskoro promijeniti jer će svoj ured do konca rujna imati i Tonino Picula, ali i pravašica Ruža Tomašić, HDZ-ovci urede uopće ne planiraju otvoriti. Odnosno, organizirali su ih unutar središnjice pa tako svi koji žele razgovarati s EU parlamentarcima te stranke moraju doći u prostorije HDZ-a. Što također nema previše logike jer je poželjno da ti uredi budu pristupačni svim građanima, a ne stranačkim simpatizerima. A i postavlja se logično pitanje: što rade sa 4200 eura mjesečno?

– Odlučili smo u svakoj županiji zaposliti po jednu osobu koja će biti zadužena za europska pitanja. Upravo smo u fazi potpisivanja ugovora s njima. Htjeli smo napraviti jedan iskorak, a ne da imamo tek jedan ured u Zagrebu. Istina je da će oni primati građane u stranačkim prostorijama. U Zagrebu također imamo zajednički ured u stranačkim prostorijama na četvrtom katu gdje su i prostorije Mladeži i gdje smo oslobodili nekoliko prostorija za asistente. Razmišljali jesmo o otvaranju posebnog ureda, ali problem je što je teško naći adekvatan prostor, a osim toga svi žele da ga se iznajmi na dulje vrijeme, a novi izbori za EU parlament su već iduće proljeće. No kada budemo imali zastupnike izabrane na puni mandat, vjerojatno ćemo ići na varijantu otvaranja ureda – kaže zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

I iako iz Europske unije nitko neće hrvatskim EU parlamentarcima narediti da te urede na kraju zaista i otvore, ipak se od njih očekuje da baš to naprave i da njihovi asistenti u Hrvatskoj, za čije plaće također dobivaju novac, rade u tim istim uredima. I da budu servis građanima.

– Istina je da nigdje striktno ne piše da se ured mora otvoriti, ali to bi bilo u redu. Tih 4200 eura mjesečno dobiva se pod imenom "materijalni troškovi", a pod to se može na koncu svašta pravdati. Ja nisam htio svoj ured otvoriti u stranci. Bila bi gužva, a znam i da je mnogo onih koji nikad ne bi išli razgovarati s laburistima, ali s Nikolom Vuljanićem bi – kaže Vuljanić, koji zasad jedini ima ured u Zagrebu i u koji građani, kaže, rado dolaze. I koji je "široke ruke" i kada su u pitanju njegovi asistenti. Svakom je, kaže, kupio mobitel i tablet i dao 9300 kuna plaće.

U EU neki imaju i po dva ureda

I Tonino Picula smatra kako bi bilo poželjno za svakog zastupnika u EU parlamentu da otvori vlastiti ured.

– Koliko je meni poznato, praksa u EU je da zastupnici otvaraju ne jedan, već i dva ureda. Ja ću svoj imati za desetak dana. Ne ide to baš toliko brzo, no uvjeren sam da će svatko naći načina da se prezentira građanima – kaže Picula. SDP-ovac Marino Baldini navodno će ured otvoriti u Istri, a Sandra Perković Jakovina nakon rodiljskog će morati odlučiti kako potrošiti novac za materijalne troškove.  

>> 'Možemo li očekivati pomoć u rješavanju problema s minama?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije