Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI ZASTUPNICI PROTIV

Stižu nova pravila o vozačkim dozvolama, najviše novosti za jednu skupinu vozača

Policijska akcija usmjerena na pješake i vozila provodi se tijekom jutra na području Šibenika
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
Autori: vecernji.hr, Hina
28.02.2024.
u 17:58

Protiv ovog nacrta pravila hrvatski je europarlamentarac Valter Flego, smatrajući kako je to korak unatrag za europsku sigurnost na cestama

Digitalne vozačke dozvole za sve vozače u EU, pa i u Hrvatskoj, podržane su na ovotjednoj plenarnoj sjednici EU parlamenta, u sklopu nove direktive koja bi trebala uvesti više novina po pitanju vozačkih dozvola. Ovom direktivom planira se, između ostalog, uvesti i probni period za sve nove vozače u trajanju od dvije godine, a tijekom čega neće smjeti imati više od 0.2 promila alkohola u krvi. 

Novost je i da će se 18-godišnjacima omogućiti dobivanje vozačkih dozvola za vožnju kamiona ili autobusa kapaciteta do 16 putnika kako bi se djelomično nadomjestio nedostatak profesionalnih vozača. Osim toga, i za 17-godišnjake predlaže se omogućavanje stjecanja vozačke dozvole za automobil ili kamion, uz uvjet da vozilom upravljaju uz pratnju iskusnog vozača. 

>> VIDEO Jeste li se vozili ovom cestom u Hrvatskoj? Nema baš simpatičan nadimak

Policijska akcija usmjerena na pješake i vozila provodi se tijekom jutra na području Šibenika
1/8

Protiv ovog nacrta pravila, koji je prihvaćen na sjednici s 339 glasova za, a na njemu će dalje raditi zastupnici u novom sazivu, glasovao je na sjednici hrvatski europarlamentarac Valter Flego, smatrajući kako je ova direktiva korak unatrag za europsku sigurnost na cestama. 

– U Europskom parlamentu često pronalazimo kompromise oko različitih tema. Kad govorimo o sigurnosti na cestama, mislim da kompromisa ne smije biti. U ovoj Direktivi imamo jasan prioritet i zadaću – veća sigurnost u prometu i očuvanje mladih života. Zato ne smije biti kompromisa kad pričamo o tome smiju li ili ne smiju mladi sa 17 godina voziti grdosije od kamiona ili aute od 300 konjskih snaga. Naravno da ne smiju – mišljenja je Flego. 

POVEZANI ČLANCI:

– Ne smije biti kompromisa ni kad govorimo o promilima. Naravno da mladi vozači ne smiju imati alkohola u krvi. U slučaju bijega s mjesta nesreće, naravno da je potrebno trajno oduzeti vozačku dozvolu. Na taj način možemo sačuvati mnogo života. Na mnoge važne stvari zatvorili smo oči. Vožnjom s 0,2 promila šaljemo krivu poruku: kad piješ, vozi! – poručio je. 

Inače, uz Flegu je protiv ovog zakona bilo još 10 od ukupno 12 hrvatskih eurozastupnika. Protiv je glasalo 11 hrvatskih zastupnika – pučani Karlo Ressler, Željana Zovko, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak, socijaldemokrati Tonino Picula, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Romana Jerković, Valter Flego (Renew), Ladislav Ilčić (ECR) i nezavisni Mislav Kolakušić. Nezavisni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić bio je suzdržan.

Komentara 4

VJ
Veli Jože
09:33 02.03.2024.

Pravila,pravila,direktive,samo što sada nisu iz Beograda ili Beča,nego iz Brisela gdje sjede dobro plaćeni parlamentarci.Gdje ima bolje?

Avatar utunelu
utunelu
10:14 29.02.2024.

koliko ste puta mijenjali ZOC sigurno unazad 20 godina s ciljem smanjena broja poginulih i sl?da li se broj smanjio ako nije kako to?

LU
Lukanda
19:30 28.02.2024.

Auto industrija je ušla u 21 stoljeće a ceste su ostale u 20 stoljeću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije