Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren Mall of Split

Parking prodavačima žele naplatiti 400 kuna

02.03.2016., Split - Konferencija za medije uoci svecanog otvorenja Mall of Split. Novinari u obilasku centara.
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/2
04.03.2016.
u 15:03

Brojne kontroverze pratile su gradnju centra u kojem je od jučer zaposleno 1600 ljudi. Gradnja centra trajala je čak šest godina

Otvaranje najvećeg prodajnog centra u Dalmaciji, Mall of Split, nije značajan događaj samo za “šopingholičare” zbog obogaćivanja trgovačke ponude, već i za splitsko, dalmatinsko gospodarstvo, s obzirom na to da se u centru zaposlilo oko 1600 ljudi, koji će, kako je istaknuo na otvaranju gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, neizravno hraniti još toliko ljudi.

Prosvjed stanara Mejaša

– Zahvaljujem stanovnicima Mejaša koji su imali problema, a imat će ih još. Nismo još riješili sve probleme s cestama. Nadam se da ćemo uskoro uz pomoć Hrvatskih cesta i Vlade definirati donji ulaz te da će centar biti u punoj funkciji – poručio je Baldasar.

Riječ je o jednom od problema koji su pratili gotovo šest godina dugu gradnju centra koji se prostire na više od 60.000 četvornih metara, a zasad ima samo jednu prilaznu cestu, onu kroz gradski kotar Mejaši. Zbog toga su stanovnici više puta prosvjedovali, strahujući za sigurnost u prometu. U upravi Malla of Split očekuju, kako su najavili, oko 40.000 kupaca dnevno, a udarnim danima taj bi se broj mogao popeti i do 70.000. Ipak, prvog dana, možda i zbog kiše, velike gužve su izostale. Investicija se procjenjuje na 1,3 milijarde kuna. Komunalni doprinos je u krizna vremena znatno popravio sliku splitskog proračuna, a gradnju su pratile brojne poteškoće. Prvi glavni izvođač, Mucič & comp. i investitor, tvrtka Mejaši prvi, na sudu rješavaju nesuglasice oko novca, zbog kojih je gradilište nekoliko mjeseci bilo blokirano. Posla je imala i policija, sukobljavale su se zaštitarske tvrtke jer izvođač nije htio napustiti gradilište, a obustavio je radove. Bilo je problema i s otkupom zemljišta za gradnju pristupnih cesta koje su i same po sebi postale drama. Upravo zbog neadekvatne pristupne ceste Mall of Split nije se mogao otvoriti uoči Božića, kako je bilo planirano.

Upućuju na javni prijevoz

Ni samo otvaranje nije imuno od afera. Zaposlenici Malla of Split pobunili su se jer im je zabranjeno parkiranje u garaži, odnosno, žele li ga koristiti, parkirališno mjesto moraju platiti 400 kuna mjesečno, što je za plaću trgovca u prosjeku od 3000 kuna mnogo. Popisali su njihove registracijske pločice i zaprijetili i kaznama budu li u garaži, a ne plate mjesečni najam. U Mallu ovaj potez opravdavaju time da im je interes kupaca na prvom mjestu, imaju 2500 parkirališnih mjesta, a kažu kako su određeni zakupci pristali platiti za svoje radnike. Ostale upućuju na javni gradski prijevoz i tvrde kako i drugi centri pribjegavaju toj praksi. U City Centru one ne naplaćuju parking zaposlenicima, a ni u Jokeru.

>> Treći splitski trgovački centar okupio brojne poznate 

>> Drugi po veličini trgovački centar Mall of Split otvara se sutra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije