Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dočekala bolje dane

Paraliziranoj ženi ugradili ruku koju ona sama pomiče

jan scheuermann
AFP/PIXSELL
17.12.2012.
u 19:34

Znanstvenici iz bolnice u Pittsburghu osmislili i razvili spasonosno robotsko pomagalo

Jan Scheuermann, 53-godišnjakinja paralizirana od vrata nadolje, napokon je dočekala bolje dane, a za to su zaslužni liječnici iz bolnice u Pittsburghu koji su joj ugradili robotsku ruku koju Jan može kontrolirati mislima. Žena sada može robotskom rukom uzimati predmete i pomicati ih. Dosad je to bila nemoguća misija jer je u 13. godini oboljela od spinocerebralne degeneracije zbog koje je ubrzo potpuno izgubila kontrolu nad tijelom.

Uz pomoć dvaju nizova elektroda ugrađenih u mozak koji bilježe aktivnost iz više od 200 moždanih ćelija i šalju je prema računalu koje pokreće ruku, Jan može kontrolirati pokrete, a sljedeća je misija znanstvenika pokušati joj vratiti osjećaj dodira. Plan je i da se ruka trajno ugradi na njezina kolica kako bi je mogla koristiti u svakodnevnom životu.

– Mislim da je ovo odličan dokaz da bi terapija vrlo skoro mogla biti spasonosna za sve ljude s težim ozljedama kralježnice – rekao je profesor Andrew Schwartz, voditelj istraživanja.

>> VIDEO Razvili prvu robotsku ruku, protezu kojom se upravlja mislima

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:04 17.12.2012.

Sreća da je gospođa nastanjena u Pittsborghu, te je uspijela zahvaljujući nesebičnosti i stručnosti znanstvenika dočekati bolje dane i osjetiti sreću. Ovdje ako nemaš stranačku pamet, pošteno zarađen novac nitko te i ne pogleda. Sa 50 godina si star, tee ti trebaš moliti za medicinsku pomoć, umijesto uz osmijeh da te lječnik upita za tvoj problem. Ugrađuju ti nakon dugogodišnjeg čekanja odbaćene proteze za koje je netko dobio dobro mito, što smo ne tako davno imali priliku čitati o slučaju iz splitske bolnice. Važnija je ravnatelju tajna, koja nije smijela izići iz krugova bolnice, da se radi o odbačenim protezama. Da li se pitamo kako ti ortopedi koji su izišli u javnost provode svoje radno vrijeme. U zdravstvu nije nepoznanica mobing, prijestupi, kriminal. Želimo znanstvenicima mnogo uspijeha, mnogo pacijenata koji će bez obzira na životnu dob osjetiti sposobnost a ne samo oduzetost kroz bolest. Kod nas je sušta suprotnost. Mito, korupcija 20 godina uspješnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije