Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2014. u 12:00

Danas više nitko ne sumnja da je svijet u smislu vojne moći ponovo bipolaran

Parada pobjede održana na Crvenom trgu, najveća parada održana od raspada SSSR-a, predstavlja stvarni i simbolični dovršetak ruskog povratka na mjesto svjetske vojne velesile. Dok je ruska vojska prije samo petnaestak godina bila na koljenima, doslovno napola gladna, bez opreme, oružja i plaće, dok su časnici preživljavali rasprodajući na crnom tržištu inventar iz vojnih skladišta, jasno je da je situacija sada dijametralno suprotna.

Putin danas ponovno raspolaže silom koja je kadra suprotstaviti se bilo kojoj vojsci ili vojnom savezu svijeta, a tehnologija koju ruska vojska posjeduje na zavidnoj je razini. Na Crvenom trgu prvi je put prikazan cijeli niz noviteta ruske vojne industrije, poput napadačkih helikoptera Mi-35M, novih modela oklopnjaka, tenkova. Prvi su put pločnikom Crvenog trga stupale i specijalne postrojbe ruske vojske oboružane strojnicama Val s prigušivačem ili snajperima VSS Vintorez... Prijelomni je ovo trenutak Putinove ere koja označava dovršetak njegova plana za povratak Rusije na svjetsku geopolitičku scenu ostvaren u tri faze.

Prva je faza bila stabilizacija i oporavak Rusije na unutarnjem planu, druga je faza bila ponovna uspostava dominacije nad zemljama nastalim raspadom SSSR-a, uz izuzetak Baltika. Treća je pak i završna faza bio povratak Rusije na vanjskopolitičku scenu, što je Moskva demonstrirala zaustavljanjem vojne intervencije Zapada u Siriji i aneksijom Krima. Rusija je ponovno u sedlu, i to je sada potpuno jasno.

>> Bernard-Henri Lévy: Franjo Tuđman je bio mali Vladimir Putin!

Komentara 45

BJ
Ben Juda Talmudan
16:40 10.05.2014.

hunter211 - ako ćemo pošten,obje strane se moraju prilagođavati.U Siriji je Putin primorao drugu stranu da se prilagođava dok ih nije istjerao,Ovdje je igra u tijeku i opet se obje strane prilagođavaju.Po planu Amera,Putin je trebao ući u Ukrajinu ii onda bi ga žigosali kao agresora i imperijalnog diktatora.Moraš pratiti različite izvore da bi imao jasniju sliku.Ona nije potpuna,ali uvijek na jednoj strani čuješ nešto što nema na drugoj.Nitko tu nije čist.Niti Rusi,a niti Ameri.No zasad je Putin u prednosti jer je vratio Krim skoro bez ispaljenog metka i žrtava.Mediji pokriju takvu situaciju,ali na Zapadu su bili ,blago rečeno, potpuno iznenađeni na to kako je Putin odigrao.A i onaj ruski avion što je terorizirao posadu američkog razarača,demonstrirao je silu,što je i Reuters priznao.Zapravo je taj brod bio u totalnoj navigacijsko - komandnoj blokadi,nakon što ih je 12 puta preletio.Nezgodno je da je onih 27 marinaca zatražilo trenutni prekid vojne službe i da su poslali psihijatre da saniraju štetu.Zamisli kad si na vojnom brodu naoružanom do zuba,a ostaneš bespomoćan jer te terorizira izviđaćki avion koji nema klasično naoružanje,nego elektronsku opremu za ometanje.Gadna stvar,kojom je Putin poslao poruku.

NE
neboiznadzagreba
13:07 10.05.2014.

Neka cvjeta tisuću cvjetova, ne samo dva !

Avatar superhik74
superhik74
14:20 10.05.2014.

Svakome tko je pratio stvarnost to je odavno jasno, medjutim pranje mozga od strane kontroliranih zapadnih propagandnih medija je dugo zbunjivalo prosjecne neinformirane ljude kojima je mozak jos u 1980-tim godinama pa nisu "primjetili" agresiju i genocid u Iraku, okupaciju Afganistana, rusenje vlada u Libiji, Egiptu, pokusaj rusenja vlade u Siriji, svakodnevno bombardiranje Pakistana, Jemena, Somalije, nasilno odvajanje tzv. juznog Sudana , zatim vojne intervencije u Maliju, CAR, a sada i u Nigeriji ( trazili bi djevojcice Ameri malo sutra da Nigerija nije 4 svjetski izvoznik nafte)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije