Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gle tko to "govori

Par pokreta rukama dovoljno da uđemo u dječji svijet

'podravina i bilogora, virovitica, 16.09.2010. mame (s lijeva na desno) marijana super, martina blazevic i margita vampovac pokazuju znakove mama, kapa i tata, koje ce medju prvima nauciti njihovi mal
'Marija Lovrenc/VLM'
17.09.2010.
u 15:15

- Otkad smo uveli znakovni jezik, puno nam je lakše, kad kaže "papa" pokaže točno na što misli, a dok je gladna usmjeri ruke prema ustima - kaže jedna majka o tome što joj i kako kći želi "reći"

Znakovni jezik Baby Signs® pravi je hit u Hrvatskoj i svakog dana oduševljava roditelje koji žele naučiti jednostavne znakove, a koji će njihovim mališanima, i prije nego progovore, omogućiti da s njima komuniciraju. On se u svijetu koristi već više od 20 godina, odnedavno je popularan i kod nas, a od travnja ove godine, samo u Virovitici održane su četiri radionice. Petnaest roditelja koji su ih prošli oduševljeno je iskustvom koje im je omogućilo da uđu u svijet svojih mališana koji ovako ne samo da "pričaju" sa svojim roditeljima nego i lakše uče govoriti kroz igru i zabavu.

Nema više odgonetavanja

– Gloria sad ima 14 mjeseci, a znakove smo počeli učiti prije četiri mjeseca – kaže dr. Sanea Mihaljević, koja danas s Glorijom "priča" zahvaljujući 15 znakova.

– Dosad je govorila mama i tata, poput druge djece, ali otkad smo uveli znakovni jezik, puno nam je lakše. Sada, kad kaže "papa", pokaže na što točno misli. Kapa s kojom se igra, a pokaže dlanom na glavi, patkica s kojom se igra, a pokaže mičući ručicama, da je gladna, a pokaže rukom na ustima ili da želi u šetnju, kao da pozdravlja. Sve smo to prije morali odgonetavati, kao i drugi roditelji, a znakove smo naučili bez opterećenja, uz igru – objašnjava Sanea, dodajući da su uz određene znakove mnoge i sami sebi prilagodili. Marijana Šuper svog će Marka, koji ima pet mjeseci, među prvima naučiti znakove poput mama ili tata, "još" ili "vruće", koji su među najlakšima.

– Ići ćemo polako, kroz igru, a kako jako voli promatrati, sigurno će mu biti zanimljivo i gledati i slušati dok prvi put ne odgovori – kaže Marijana. Radionicu je prošla i Martina Blažević koja ističe kako je raduje što će na ovaj način njena petomjesečna Maša lakše progovoriti, a Margita Vampovac poručuje pak da će, kad tromjesečna Vanja malo poraste, sigurno imati puno za "reći" ručicama i prije negoli ispravno progovori pas, zeko, mačka ili lopta.

Slijedite prirodni ritam

Ruke su sredstvo kojim zvuk dobiva oblik i smisao. Znakovni jezik ne opterećuje bebe niti se od njih očekuje da ovako brže odrastu, poručuje certificirana Baby Signs® instruktorica i prof. rehabilitacije Tamara Jančevski, potičući roditelje da slijede prirodan ritam svog djeteta i da paze na ono što im već pokušava "reći".

– I najmanji komuniciraju. Roditelje upozoravaju na neku njima dragu stvar, poput sata ili igračke, gledajući dugo u to, pokazujući rukom i drugim načinima. Znakovni jezik pomaže djetetu da ono što već uočava i spoznaje i uobliči u nešto što će i mama i tata razumjeti – kaže T. Jančevski.

Jezik se temelji na puno ponavljanja i mnogo pokreta

Ovakva komunikacija potiče govor, ima pozitivan utjecaj i na intelektualni razvoj djeteta, jača njegovo samopouzdanje i omogućuje roditeljima lako ući u njihov svijet - kaže instruktorica Tamara Jančevski, koja kaže da se cijeli znakovni jezik temelji na puno ponavljanja i jednostavnim pokretima koje djeca lako pamte i usvajaju dok ih roditelji pokazuju i izgovaraju. Nikad nije prerano, poručuje, za učenje znakovnog jezika, iako će dijete na ispravan način moći odgovoriti tek nakon 8. mjeseca života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije