Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Víctor Manuel Fernández

Papina prefekta napadaju zbog knjižice iz mladosti: 'Zaliječi me svojim ustima'

storyeditor/2023-07-05/papa.jpeg
Twitter
06.07.2023.
u 20:00

Papa Franjo imenovao je novog pročelnika Dikasterija za nauk vjere, nadbiskupa Víctora Manuela Fernándeza, koji nije po mjeri nekih crkvenih lobija

Novi pročelnik vatikanskog Dikasterija za nauk vjere, tj. nekadašnje Kongregacije za nauk vjere, koja je treća po rangu važnosti nakon Svetoga Oca i Državnog tajništva, nije ni zakoračio na svoju novu dužnost, a već su mu se na glavu sručili problemi iz mladosti.

Naime, nadbiskupu Víctoru Manuelu Fernándezu (59), kojega je papa Franjo imenovao prefektom navedenog dikasterija, mediji su već sljedećeg dana izvukli knjižicu "Zaliječi me svojim ustima: Umjetnost poljupca" (Saname Con Tu Boca. El Arte De Besar), koju je objavio kao mladi svećenik 1995. u Argentini.

"Termometar ljubavi"

Primjerice, Catholic Herald prenio je nekoliko ulomaka iz Fernándezove knjižice koji su mu se činili najintrigantnijima, prenosi portal Bitno.net, navodeći da nadbiskup u njoj govori parovima da je poljubac "termometar ljubavi" te upozorava da je "ljubav ugrožena" kada stupaju u spolni odnos bez poljupca "samo kako bi olakšali svoj instinkt i zadovoljili potrebu".

POVEZANI ČLANCI:

"Nedostaju li oni polagani, promišljeni, drhtavi poljupci, to može značiti da je ljubav prestala biti susret dvoje koji se dive, razmišljaju, obožavaju, i postali su zbroj dvoje egoista koji se međusobno iskorištavaju kako bi zadovoljili svoje primarne potrebe i smirili živce", pisao je mladi Fernández nastojeći pomoći parovima da zadrže žar prve strasti, nudeći i savjete kako se dobro ljubiti i upozoravajući na "neprijatelje poljupca" koje moraju izbjegavati, poput lošeg zadaha.

Takav se problem, kaže on, može riješiti "poduzimanjem mjera opreza poput pranja zubi, žvakanjem nekoliko zrna kave ili ispiranjem sodom bikarbonom; a ako je riječ o nečem ozbiljnijem i trajnijem, rješava se posjetom stomatologu ili kontrolom probavnog sustava". "Postoje žene koje vole spor i nježan poljubac, ali njihov partner u njega stavlja previše pokreta i brzine. A događa se i da je jedan od njih dvoje jako napet i prejako pritisne usne. On oslobađa svoju napetost, ali ona se osjeća kao da joj se buši po ustima".

"Sve ove stvari, koje izgledaju vrlo površne, samo su primjeri nečeg vrlo konkretnog i vrlo važnog: dugog naukovanja ljubavi; dugog puta koji vodi do pravog poljupca; puta koji se sastoji od poštovanja, delikatnosti, strasti i realizma". Fernandez, koji ima više od 10.000 pratitelja na Facebooku, objavio je kako je to tada bila "kateheza za tinejdžere", a ne "teološka knjiga", nazvavši izvlačenje te knjižice u javnost maslom "anti-Franjinih skupina", koje su bijesne i biraju neetična sredstva da mu naude. "Napisao sam i knjige na višim razinama, kao i nekoliko članaka za časopis Angelicum i Nouvelle Revue Théologique, na primjer, tekstove koje možda malo tko razumije. Ali zadaća teologa nije ograničena na te tekstove", objavio je Fernández na Facebooku, a sporna se knjižica odavno ne navodi među njegovim djelima.

Zlonamjeran krivi prijevod

Posebno mu je zasmetao krivi prijevod u jednoj od njegovih pjesama, što pripisuje činjenici da su žarište napada na njega Sjedinjene Američke Države. "Riječ 'bruja' (vještica) prevode kao 'puta' (kurva). Ali u knjizi piše 'bruja'. Nemaju pravo mijenjati moje riječi. Čini se da nemaju etike, a ovo nije prvi put da mi to rade", požalio se Fernández, kojemu je papa Franjo napisao pismo da se dikasterij kojemu će predsjedati nekad koristio "nemoralnim metodama". "Bila su to vremena u kojima su se, umjesto promicanja teološkog znanja, proganjale moguće doktrinarne pogreške. Ono što očekujem od tebe nedvojbeno je nešto sasvim drugo", napisao je papa Franjo novom prefektu, koji očigledno nije po mjeri nekih crkvenih lobija, koji su ga odmah uzeli na zub.

>> VIDEO Papa Franjo: Svaki put kad žena dospije na visoku poziciju u Vatikanu, stvari se poboljšaju!

Komentara 1

JM
JMN
21:29 06.07.2023.

Kaže ovaj uzorni svećenik da je to samo bila kateheza za tinejdžere. Kateheza o kvalitetnim senzualnim poljupcima za mladiće i djevojke pune hormona koji moraju čekati brak da ih oslobode. I to od neočekivanog stručnjaka za tehniku poljubaca - svećenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije