Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2015. u 14:26

Franjo je u svojoj propovijedi pozvao Boga da omogući nastavak hoda prema pomirenju turskog i armenskog naroda

Turske vlasti izrazile su razočaranje zbog riječi pape Franje o genocidu nad Armencima. Samo nekoliko sati nakon što je Franjo tijekom mise u bazilici sv. Petra kazao da je pokolj Armenaca za vrijeme Osmanskog Carstva 1915. bio genocid, Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo je na razgovor vatikanskog nuncija u Turskoj mons. Antonija Lucibella. Izraženo mu je razočaranje što je papa pokolj armenskog naroda nazvao prvim genocidom u 20. stoljeću. O tom pozivu turskih vlasti talijanske je medije obavijestio osobno mons. Lucibello.

Turska i dalje negira da je pokolj više od milijun Armenaca, prvog kršćanskog naroda, kako ga je nazvao Franjo, bio genocid i svim svojim diplomatskim sredstvima nastoji spriječiti da države u svijetu taj pokolj priznaju kao genocid. Papa je i za pokolje koje su proveli nacisti i staljinisti kazao da su bili genocid. Njemačka zasigurno neće pozvati vatikanskog nuncija u Berlinu (sada je to hrvatski nadbiskup Nikola Eterović) na razgovor kako bi mu izrazila razočaranje papinim riječima.

Teško da bi se i Moskva mogla ponijeti kao Turska. Franjo je u svojoj propovijedi pozvao Boga da omogući nastavak hoda prema pomirenju turskog i armenskog naroda.

Potrebno je sjetiti se tog pokolja jer "ondje gdje ne postoji sjećanje znači da zlo drži i dalje ranu otvorenom. Skrivati ili negirati zlo znači ostaviti ranu da i dalje krvari, a da se ne pomogne lijekovima", kazao je Franjo u homiliji tijekom mise u povodu stote obljetnice armenskog mučeništva. Ne smiju se skrivati ili negirati zla koja su počinili i nacisti i staljinisti. Papa je upotrijebio riječ staljinisti, a odnosi se i na sve sljedbenike staljinizma. Velika tragedija 20. stoljeća bila je i u BiH, a i danas se u svijetu nastavlja s pokoljima zbog vjere ili etničke pripadnosti. Proživljavamo neku vrstu genocida, kazao je Franjo, uz opću ravnodušnost. Negiranje svih velikih tragedija je odbijanje učenja iz vlastitih pogrešaka izazvanih zakonom terora.

>>Papa pokolj Armenaca nazvao genocidom, Turska pozvala veleposlanika na razgovor

Komentara 5

Avatar kliker
kliker
20:47 13.04.2015.

Papina poruka: 
Skrivati zlo znači ostaviti ranu da krvari ... Ako je tako, onda se čudim kako to da nikako iskrvari rimska crkva

Avatar kliker
kliker
20:52 13.04.2015.

papice zar se Pije 12 nije zvao i hitlerov papa ?

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
18:13 13.04.2015.

gle Turaka što su se uskomešali..Nijemci su odavno elaborirali svoje pogreške iz prošlosti, a ovi negiraju povijesne činjenice sa početka prošlog stoljeća..a poznato je da je Hitlera taj genocid inspirirao za njegov genocid nad Židovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije