Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li poslanica Svetog Oca revolucionarna novost?
Povratak na članak

Papina enciklika ipak nedovoljno revolucionarna za zelenu ljevicu

Papa je osudio iskrivljavanje moralnog reda, ne kao marksist ili socijalist, već kao čuvar Crkvenog nauka glavne poruke 
Briga o stvorenome i o siromašnima, te milosrđe kao kruna kršćanske ljubavi

Komentari 5

DU
Deleted user
07:46 02.07.2015.

Zanimljivo je proteklih godina bilo čitati sve te novinske napise štampe željne senzacija od toga kako je Papa revolucionar, kako uvodi nešto novo u Crkvu, kako je završilo jedno poglavlje Crkve, kako se Crkva otvara svijetu, kako se dokida zadrta i svijetu zatvorena Crkva puna grijeha, pa sve do napisa o tome kako će Papa revidirati Crkvu i crkveni nauk kako bi odgovarao zahtjevima modernog čovjeka (liberalizam, hedonizam, rastave brakova, abortusi, homoseksualnost itd.). Ovo je rijedak realan članak na temu Papinog "mijenjanja" Crkve koji sam pročitao u medijima koje pratim u dugo vremena. Dakle događa se nešto slično kao u Isusovo vrijeme. Svi su Isusom bili isprva oduševljeni, govorio im je kao netko tko ima vlast a ne kao tadašnji učitelji, odn. pismoznanci, mase su ga slijedile. Pa kako je vrijeme odmicalo mnogi ga više nisu željeli slijediti jer im je govor bio pretvrd. Znamo kako je sve i završilo kad je na kraju ostao samo prezren i ponižen od vlasti i naroda, napušten čak i od mnogih svojih. Dakle sva ova medijska zbivanja oko aktualnog Pape me podsjećaju na te biblijske događaje. Svi su isprav bili oduševljeni Papom, čak su i oni koji duboko gaze u svojem grijehu i čiji je način življenja u suprotnosti s naukom Rimokatoličke Crkve očekivali od Pape da im ide niz dlaku, da će tu sad on nešto promijeniti što će njima dati opravdanja nastaviti živjeti onako kako im odgovara. A čini mi se kako se svijet polako trijezni od očekivanja da će ovaj Papa raditi nešto radikalno drugačije od prakse i nauka Rimokatoličke Crkve. Samo je stvar u tome da neki o Papi i Crkvi slušaju u Crkvi koje su i dio, a neki iz medija.

VL
DS
darko.stosic.3
12:22 02.07.2015.

Zanimljiv naslov...Iako je ORaH kao jedina relevantna politička opcija zelene ljevice u RH pozdravio encikliku u svom priopćenju a učinila je to i Europska zelena stranka koja drži treći klub po snazi u EU parlamentu kao i Globalna zelena stranka,ka, Američki zeleni i Australski zeleni autor u naslovu ipak tvrdi suprotno, dakle nedovoljno istinito ....

VL
Avatar vasilije
vasilije
15:46 03.07.2015.

Papice mani se da glumiš Boga na zemlji. Drži se ti Biblije , mani se novotarija

VL
MA
Malenkost
07:27 02.07.2015.

Ovi novi stari Papa zadaje kuriji strasne glavobolje. Nije unaprijed proracunjiv. Ma Crkva ostaje institucija "stari" Kardinala. Slicno kao bivsi SSSR. Breznjev ciknio, pa dode onaj jedvo stojeci Cernjenko-odma ciknio, pa Andropov brzo otega i konacno Gorbacov s promijenama koje nisu gotovo bili ni zamisliti- rasulo Komunizma-zato mu neizmjerno hvala. Crkva su nalazi u rasulu - bar ovdje na zapadu jako dobro vidljivo. Novi stari Papa ostaje zagonetan. Nije Konzervativac ali ne i hrabar za radikalne promjene. Interesantno ce biti s njim.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.