Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o bliskom istoku

Papa pozvao tri religije na odbacivanje nasilja

papa u Londonu
Reuters
10.10.2010.
u 13:09

Ahmadinejad, pak, praktički poziva na svetu alinasu muslimana i katolika protiv nevjernika.

RIM – Benedikt XVI. pozvao je tri "najveće srednjoistočne religije (islamsku, kršćansku i židovsku) na odbacivanje svakog nasilja" tijekom današnje mise s kojom je započela radom dvodjedna biskupska sinoda o Srednjem istoku. Papa je kazao kako živjeti dostojanstveno u svojoj domovini znači prije svega temeljno ljudsko pravo, te je pozvao na pomaganje kršćanima na Srednjem istoku da ne napuste prostore Starog i Novog zavijeta.

"Svi politički i vjerski čelnici pozvani su na davanje svoga priloga u stvaranju uvijeta za mir i pravdu", rekao je papa tijekom svećane mise u bazilici svetog Petra, a koju su s njime koncelabrirali 177 sinodalnih otaca i 69 presbitera sinodalnih suradnika. U radu sinode sudjelovat će 185 sinodalnih otaca iz srednjeistočnih zemalja u kojima živi 356 milijuna osoba od kojih je 5,7 milijuna katolika, što je 1,6 posto ukupnog stanovništva. Na biskupskoj sinodi sudjelovat će i predstavnici židovske vjere, kao i muslimanske i radit će se u 14 kongregacija, kako je objasnio glavni tajnik biskupske sinode mons. Nikola Eterović.

Vrijeme je kratko, samo dva tjedna, jer se mnogi oci moraju što prije vratiti svome stadu, pa će govori biti ograničeni na samo pet minuta. Dakako, sinodalni oci će moći svoje pismene priloge, koji mogi biti mnogo duži, predstavljati i oni će ulaziti kao radni materijali isto kao i izgovoreni prilozi. Osim svećenika iz 19 zemalja Srednjega istoka na sinodi će biti i predstavnici pograničnih zemalja, posebno afričkih.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad uputio je pismo Benediktu XVI. u kojem predlaže "suradnju između božanskih religija u zaustavljanju sekularizma i rastuće čovjekove tendencije da se koncentrira samo na materijalni život". Ahmadinejad, praktički, poziva na svetu alinasu muslimana i katolika protiv nevjernika.

 

Ključne riječi

Komentara 77

UK
Ugo Kajvez
20:51 15.10.2010.

Poživio sve forumaše slavenski Bog Svarog ......

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
21:41 13.10.2010.

Ovaj današnji liberalizam i globalizam želi odumiranje vjere i nacionalnih država, a sve pod nekakvom krinkom slobode, prosperiteta i ljudskih prava. To je usmjereno protiv Boga i kršćanskoga morala i nema budućnosti. Moralnu osakacenost nekada snaznoga kršćanskog Zapada iskorištava američka saveznica Saudijska Arabija, koja velikodušno financira raznorazne srodne vjerske pokrete, a otpor je slabasan, jer nema vjere. Isključivo ona stoji iza islamizacije Europe. Liberali i masonerija su grobari nekada slavnog kršćanskog Zapada. Vatikan je još jedina kršćanska tvrđava na zapadu.

JI
jimbeam
13:24 10.10.2010.

javio se zaštitnik pedofila...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije