Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET PORTUGALU

Papa poziva Europu da učini više za rješavanje svjetskih problema

Papa Franjo posjetio Portugal - 1. dan
Foto: ABACA/ABACA
1/3
02.08.2023.
u 17:53

U svom prvom velikom javnom govoru tijekom posjeta Portugalu, 86-godišnji Papa je osudio nepostojanje odvažnog mirovnog plana i poručio je da se više novca ulaže u oružje nego u budućnost djece.

Papa Franjo kritizirao je u srijedu Europu zbog neadekvatnih napora u rješavanju svjetskih problema u jeku ratova i sukoba te patnji i migracija koje oni uzrokuju, piše dpa. "Kuda idete ako svijetu ne predložite put mira, kreativne načine da se zaustavi rat u Ukrajini i mnogi sukobi koji krvlju kaljaju svijet?" rekao je Papa u govoru za vrijeme ručka s predstavnicima portugalske vlade i civilnog društva u Kulturnom centru Belém u Lisabonu.

U svom prvom velikom javnom govoru tijekom posjeta Portugalu, 86-godišnji Papa je osudio nepostojanje odvažnog mirovnog plana i poručio je da se više novca ulaže u oružje nego u budućnost djece. Europa se također mora suočiti sa svojim problemima, upozorio je Papa. Kritizirao je postupanje s migrantima na vanjskim granicama kontinenta i u Sredozemlju, pad nataliteta kao i rasprave o eutanaziji. “Globalne nepravde, ratovi, klimatske i migracijske krize napreduju brže od sposobnosti, a često i volje da se zajedno suočimo s tim izazovima”, rekao je papa Franjo.

Umjesto toga, Papa sanja o "Europi u srcu Zapada" koja koristi svoju domišljatost da ugasi ratna žarišta i zapali svjetla nade. Kontinent bi mogao biti pokretač "globalnog otvaranja" potrebnog svijetu. Svijet treba Europu - "pravu Europu" - kao graditeljicu mostova i mirotvorku, smatra Papa. Poglavar Katoličke Crkve boravi u Portugalu pet dana tijekom Svjetskog dana mladih.

Papu je po dolasku u Lisabon dočekao portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa u svojoj rezidenciji, palači Belém. U vatikanskom veleposlanstvu u Lisabonu Papa bi se trebao sastati s premijerom Antóniom Costom, a kasnije se očekuje da će održati večernju molitvu u Jeronimitskom samostanu. Tijekom posjeta Portugalu sastat će se i s mladim bolesnicima u svetištu Fatimi.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Mladi, ludi ili oboje? Tajfun poplavio crkvu, mladenci se ipak vjenčali u vodi do koljena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije