Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PETAK

Papa posvećuje čovječanstvo, molitve za mir širom Hrvatske

Pope Francis holds weekly general audience at the Vatican
Foto: YARA NARDI/REUTERS
1/3
24.03.2022.
u 16:13

U petak poslijepodne, istovremeno s papom, kardinal Bozanić s pomoćnim će biskupima u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke slaviti euharistiju

Hrvatski biskupi i svećenici odazvali su se pozivu pape Franje i zajedno će s njim u petak, na svetkovinu Blagovijesti, moliti čin posvete Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Papa Franjo u srijedu se posebnim pismom obratio svim biskupima svijeta započevši ga riječima "dragi brate" i podsjećajući da je prošlo gotovo mjesec dana od izbijanja rata u Ukrajini "koji svakodnevno uzrokuje golemu patnju tog potlačenog naroda prijeteći, također, svjetskom miru".

Đakovo, Osijek, Šibenik

"U ovom mračnom času Crkva je napose pozvana uteći se Knezu mira i iskazati svoju blizinu pogođenima posljedicama sukoba. Zahvalan sam, u tom smislu, svima koji su se velikodušno odazvali mojim pozivima na molitvu, post i djela milosrđa. Prihvaćajući i brojne zahtjeve naroda Božjega, želim sad na poseban način povjeriti Blaženoj Djevici Mariji sukobljene narode", piše papa Franjo i dodaje kako kani izvršiti čin posvete čovječanstva, posebice Rusije i Ukrajine, Bezgrešnomu Srcu Marijinu te da će čin posvete biti dio pokorničkog bogoslužja u bazilici sv. Petra u 17 sati po rimskom vremenu. Sam čin posvete bit će održan oko 18.30 sati.

U zajedništvu s papom Franjom zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim toga dana će u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u istom duhu slaviti euharistiju s početkom u 18 sati, javio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, kao i da će župne zajednice, bilo molitvom krunice ili pobožnošću križnoga puta, biti dionici istoga crkvenog zajedništva toga dana u večernjim satima uoči redovitih euharistijskih slavlja.

Vjernici se mogu pridružiti molitvenom zajedništvu, bilo u Mariji Bistrici, bilo u župnoj zajednici, naglašavaju s Kaptola.
Nadbiskup Đuro Hranić predvodit će misno slavlje s činom posvete u đakovačkoj katedrali sv. Petra s početkom u 18 sati, a pomoćni biskup Ivan Ćurić u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku, s početkom u 18.30.

"Molitvenom zajedništvu toga dana pozvani su pridružiti se svi svećenici, članovi zajednica posvećenoga života i svi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, moleći u marijanskim svetištima, župnim i drugim crkvama i kapelama na području nadbiskupije", javljaju iz Đakova.

"Pozivam sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice Šibenske biskupije da se pridruže ovoj molitvi za mir i ujedine s papom Franjom u molitvi posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu u svim crkvama Šibenske biskupije, bilo molitvom krunice Blažene Djevice Marije ili pobožnošću križnoga puta, te tako budu dionici istoga crkvenog zajedništva", poziv je šibenskog biskupa Tomislava Rogića, dok su iz Sisačke biskupije javili da će biskup sisački Vlado Košić predvoditi misu na istu nakanu i pridružiti se činu posvete u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u sisačkom Naselju s početkom u 18 sati.

"Nadbiskupi Riječke nadbiskupije u petak 25. ožujka, u zajedništvu s drugim biskupima Riječke metropolije, svečanim misnim slavljem u 17 sati proslavit će u Gospiću zaštitnika Gospićko-senjske biskupije – Navještenje Gospodinovo ili Blagovijest. Tom prigodom će se ujedno odazvati pozivu pape Franje i Stalnog vijeća HBK upućenom svim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama te Božjem narodu na molitvu za mir. S obzirom na poziv Stalnog vijeća HBK, koji smo objavili na našoj službenoj mrežnoj stranici, dodatan poziv neće se slati i u skladu s njime molitva će biti u župama Riječke nadbiskupije. U katedrali sv. Vida bit će pod redovnom sv. misom u 17 sati", rekli su nam u Riječkoj nadbiskupiji.

"Učini da prestane rat"

Vatikan je jučer objavio i tekst molitve u kojemu se kaže kako "svečano povjeravamo i posvećujemo tvom bezgrešnom Srcu sebe same, Crkvu i svekoliko čovječanstvo, a na poseban način Rusiju i Ukrajinu. Primi ovaj naš čin koji izvršavamo s povjerenjem i ljubavlju, učini da prestane rat, providi svijetu mir. Ono 'da' koje je niknulo iz Tvoga Srca otvorilo je vrata povijesti Knezu mira; vjerujemo da će iznova, posredstvom Tvojega Srca, doći mir. Tebi, dakle, posvećujemo budućnost cijele ljudske obitelji, potrebe i očekivanja naroda, tjeskobe i nade svijeta."

>> VIDEO Čelni čovjek europske diplomacije: 'Sve će biti odlučeno u sljedećih 15 dana'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:44 24.03.2022.

Rusija je prije par godina u ujedinjenim narodima tražila da se veličanje fasizma zabrani i kazni .jedine tri zemlje u svijetu na glasanju koje su bile protiv amerika kanada i Ukrajina a suzdržani su bile sve europske zemlje interesantno....a sve ostale zemlje u svijetu su glasale za.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije