Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
43. međunarodni dan mira - Ako želiš gajiti mir, štiti stvoreno

Papa: Mir započinje štovanjem drugačije osobe

papa
AFP
01.01.2010.
u 12:20

Papa je na današnjoj misi pozvao sve da se "preobraze na mirovne projekte, na odlaganje oružja i zauzimanje u stvaranju svijeta dostojnog čovjeka".

VATIKAN – Mir započinje s pogledom punim poštovanja, koji prepoznaje osobu u licu drugoga, bez obzira na njegovu boju kože, na njegovu nacionalnost, na njegov jezik, na njegovu religiju, rekao je papa Benedikt XVI. u homiliji tijekom današnje mise u bazilici svetog Petra u Vatikanu posvećene Međunarodnom danu mira koji Katolička crkva obilježava svakog 1. siječnja.

"Ako želiš gajiti mir, štiti stvoreno", tema je ovogodišnje poruke 43. međunarodnog dana mira, a Papa je pozvao sve da se "preobraze na mirovne projekte, na odlaganje oružja i zauzimanje u stvaranju svijeta dostojnog čovjeka". Benedikt XVI. upozorava da kada "kultura ide prema nihilizmu, onda priroda snosi posljedice".

Potrebno je djecu obrazovati da štuju strance. "Važno je djecu obrazovati da štuju druge, pa i kada su oni različiti od nas", rekao je Papa podsjetivši kako su i školski razredi sastavljeni od djece različitih narodnosti. Bez obzira na njihove razlike djeca plaču i smiju se na isti način, imaju iste potrebe, spontano međusobno komuniciraju, igraju se zajedno, jednaki su nama, rekao je Papa, ali je naglasio kako se na licima "mnoge djece vidi njihova bol i bol njihovih majki zbog ratova i nasilja". Djeca izbjeglica, prognanika, prisilnih migranata. Njihova lica isklesana su bolom i glađu, njihova lica su unakažena očajanjem, rekao je Papa.

"Kada je ljudska ekologija štovana unutar društva, onda je i ekologija okolice ima korist", kazao je Benedikt XVI.

"Ako čovjek degradira, onda propada i ambijent u kojem živi. Ako kultura ide prema nihilizmu, onda i priroda plaća posljedice. Potrebno je ulagati u obrazovanje, postavljajući si za cilj veću i dublju ekološku odgovornost temeljenu na štovanju čovjeka. Jedino tako će zauzimanje za okolicu stvarno postati obrazovanje za mir i stvaranje mira", rekao je Papa teolog u današnjoj homiliji svečane mise kojoj su u bazilici svetog Petra prisustvovali veleposlanici zemalja akreditiranih pri Svetoj Stolici čime je na posredan način mirovna poruka Benedikta XVI. uručena državnicima svijeta.

Poslije mise, Papa je održao angelus, prvi u godini, tijekom kojeg je pozvao na odlaganje oružja i na život u miru. Benedikt XVI. se obratio svim oružanim skupinama pozvavši ih da "napuste put nasilja" i da štuju ljudski život. Taj Papin poziv je pozdravljen dugim pljeskom prisutnih na Trgu svetog Petra.

"Svima i svakome kažem: zaustavite se, razmislite i napustite put nasilja! Sada vam taj korak može izgledati nemogućim, ali ako ćete imati hrabrosti ostvariti ga, onda će vam Bog pomoći i osjetit ćete u svojim srcima radost mira, koju ste možda odavno zaboravili", kazao je Benedikt XVI. tijekom angelusa.

Komentara 10

SM
sudo.m
12:47 01.01.2010.

Veliko postovanje za Papu i Njegove rijeci!!!!!!! Nadam se da ce ih ogromna vecina uzeti ozbiljnoi razmisliti! Nema se na Papin govor nista ni dodati niti oduzeti! VELIKO POSTOVANJE!!!!!!!!!!!!

Avatar dum-spiro-spero
dum-spiro-spero
13:28 01.01.2010.

tito, komunizam i tito su ti isprali mozak da mrzis crkvu, vjeru i svecenike. zapravo ti siris mrznju i rasizam po religiji, naciji, regiji i to u mnogim tvojim komentarima. dosta si puta napisao kako crkvu i svecenike treba pobiti. procitaj ponovo clanak i razmisli malo sto je papa izjavio. to je puruka mira, poruka humanizma, poruka ljubavi .... lakse je mrziti nego voliti i ljubiti. ~~~ Sretna i blagoslovljena ti bila Nova Godina, 2010-a od rodjenja Isusa Krista. Nek ti Bog da zdravlja, srece i pogotovo mira.

OB
-obrisani-
12:33 01.01.2010.

Hahaha,papicko, reci to jasno i glasno bozanicu ihrvatskim svecenicima jer oni bi smaknuli da mogu svakog koji ne misli kao oni. pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije