Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u vatikanu

Papa Franjo srdačno pozdravio hrvatske bajkere na Harleyima

papa (1)
Reuters/Pixsell
16.06.2013.
u 13:11

U Rim je stiglo 100 tisuća bajkera, ali samo skupina od oko 800 je mogla doći na Trg sv. Petra, a među njima je bilo i hrvatskih bajkera

Bilo je divno na Trgu sv. Petra, a posebno uzbudljivo kada je pokraj nas bio papa Franjo, rekla nam je Jasmina Garaj, zadužena za davanje informacija hrvatske udruge vlasnika i ljubitelja motora Harley Davidson, koji su došli u Rim (od 13. do 16. lipnja) u povodu obilježavanja 110. godišnjice osnivanja te američke tvrtke motora. Papa Franjo je u bijelom papamobilu načinio veliki krug Trgom sv. Petra, pa ušao i u Ulici Conciliazione gdje je bila skupina bajkera Harley Davidsona koje je posebno pozdravio. 

U Rim je stiglo 100 tisuća bajkera, ali samo skupina od oko 800 je mogla doći na Trg sv. Petra, a među njima je bilo i hrvatskih bajkera. Nakon što je obišao cijeli trg i blagoslovio vjernike, posebno djecu, papa Franjo se vratio na trijem bazilike sv. Petra i održao misu u povudom dana Evanđelja života (Evangelium Vitae je enciklika Ivana Pavla II. o životu i smrti).

Svjetsko udruženje vlasnika tih motora (Harley Owners Group) broji više od milijun i pol članova u cijelom svijetu, a iz hrvatskog ogranka je u Rim stiglo oko 80 bajkera, od kojih je većina odsjela u domu hrvatskih hodočasnika u Rimu, Domus Croata. Papa Franjo je u homiliju naglasio kako ''čovjek, koji želi afirmirati samoga sebe zatvarajući se u vlastiti egoizam i stavljajući se na položaj Boga, završava sijanjem smrti“. 

Egoizam donosi laž s kojom se želi prevariti sebe i bližnje, a deset zapovjedi nisu himna negiranju, već naznačuju slobodni život. Deset zapovjedi znače ''da“ Bogu, ljubavi i životu, kazao je Franjo. - Čovjek često ne izabire život, ne prihvaća 'Evanđelje života', već se prepušta vodstvu ideologija i logika koje postavljaju prepreke životu, koje ga ne štuju, jer su diktirane egoizmom, interesima, profitom, vlašću, zadovoljstvom, a ne ljubavlju i traganjem za dobrim za druge - kazao je Franjo i naglasio kako stalna iluzija za podizanjem gradova bez Boga, bez života i Božje ljubavi, neke nove Babilonske kule, te pomišljati kako odbacivanje Boga donosi slobodu i puno ostvarenje čovjeka donosi na koncu samo robovanje i smrt. 

- Kažimo 'da' ljubavi i 'ne' egoizmu, kažimo 'da' životu i 'ne' smrti, kažimo 'da' slobodi i 'ne' ropstvu i tolikom idolima današnjice, odnosno jednom riječju kažimo 'da' Bogu, koji je ljubav, život i sloboda, i koji nikada ne razočarava - kazao je papa Franjom pred prepunim Trgom sv. Petra.

>>Harley Davidson darovao papi Franji dva motocikla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije