Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogromne mjere sigurnosti

Papa Franjo u rimskoj sinagogi: Promičimo logiku mira i prijateljstva

papa Franjo u rimskoj sinagogi
Foto: Reuters
1/11
17.01.2016.
u 18:07

Prije 50 godina Drugi vatikanski koncil je objavio izjavu Nostra aetate s kojom se otvorila sezona dijaloga između Katoličke crkve i judisma, a sada je Franjo potvrdio kako se više nikada nećemo vratiti u predkoncilijansko razdoblje.

Papa Franjo pozvao je na promicanje logike mira, oprosta i života u govoru u rimskoj sinagogi koju je pohodio poslije podne.

Mjere sigurnosti su bile posebne. Oko rimske sinagoge postavljeni su metaldetektori, a oko 800 pripadnika snaga reda bdilo je nad posjetom pape Franje židovskoj zajednici. To je treći pohod jednoga pape velikom hramu glavnoga talijanskog grada, nakon prvoga povijesnog posjeta Ivana Pavla II. 1986. godine, i Benedikta XVI. 2010. godine. 

U sinagogi su svi, pa i novinari koji nisu Židovi, kao i osobna papina sigurnosna pratnja, nosili na glavi židovsku kapicu, kippah. To je treći posjet papa sinagogi, a mi imamo uzrečicu da ono što se ponovi po treći puta postaje tradicija, pozdravio je Franju glavni rabin Riccardo Di Segni.

Franjo je ponovio izreku Ivana Pavla II. kada je prije 30 godina ušao u rimsku sinagogu kako su Židovi starija braća kršćana. Važno je da se međusobno poštujemo i da surađujemo, kazao je Franjo, koji je svojedobno naglasio, a na što su danas podsjetili govornici, kako kršćanin ne može biti antisemita.

"Nasilje čovjeka nad čovjekom je u kontradikciji sa svakom vjerom, a posebno s tri monoteističke: kršćanske, judističke i muslimanske", kazao je Franjo i naglasio kako je "život sveti". Bog je svim ljudima dao život, "Bog je Bog života", kazao je Franjo i dodao kako je svaka osoba naš brat, bez obzira koja je njegova vjera. Franjo je govorio i o novim odnosima između katolika i Židova nastalima poslije Drugog vatikanskog koncila, a sada nakon 50 godina Vatikan je obznanio novi dokument u kojem se naglašava kako "Katolička crkva ne vodi niti ne ohrabruje nikakvu institucionalnu misiju posebno usmjerenu prema Židovima".

Prije 50 godina Drugi vatikanski koncil je objavio izjavu Nostra aetate s kojom se otvorila sezona dijaloga između Katoličke crkve i judisma, a sada je Franjo potvrdio kako se više nikada nećemo vratiti u predkoncilijansko razdoblje. Novi dokument odražava neka teološka pitanja židovsko-kršćanskih odnosa, a potpisali su ga kardinal Kurt Koch, pročelnik Papinskog vijeća za odnose s drugim religijama,  potpredsjednik Brian Farrell i tajnik Norbert Hofmann toga vijeća.

Riccardo Di Segni, glavni rabin židovske zajednice u Rimu, kazao je kako su na susret s papom Franjom stigli židovski predstavnici iz svijeta, te brojni rabini, talijanski, izraelski... Di Segni je istaknuo kako su religijske razlike bogatstvo za društvo; donose mir, napredak, te su stoga u potpunoj suprotnosti s onim što se događa zbog uznemirujućih znakova koji dolaze iz drugih religija. 

Židovski narod je propatio tijekom povijesti, kazao je Franjo i podsjetio na šest milijuna ubijenih Židova tijekom Drugog svjetskog rata. U sinagogi su bili prisutni i malobrojni preživjeli u nacistickim logorima, a Papa ih je posebno pozdravio.

>>Papa s poglavarom Srpske pravoslavne crkve o Stepincu

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar beliorao
beliorao
18:29 17.01.2016.

Krenuo papa u frontalni napad Jedini cilj da bude poglavar svih crkvi i svih religija. NWO se više ne skriva

Avatar beliorao
beliorao
19:16 17.01.2016.

Papa odlepio: Imigranti Zapadu donose dragocenu kulturu.....Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao je, obraćajući se imigrantima na Trgu Svetog Petra, da oni Zapadu donose dragocenu kulturu. “Vaše prisustvo ovde je znak nade u Boga. Ne dozvolite da vam otmu to to iskustvo i radost življenja”, rekao je papa pred 5.000 imigranata, tokom molitve Angelus. On je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja etničkih zajednica i zbog onih koji pomažu imigrantima. “Dragi migranti i izbeglice, svako od vas sa sobom nosu neku priču, kulturu, važne vrednosti, ali nažalost, i iskustvo siromaštva, potlačenosti i straha”, rekao je Franja, povodom Svetskog dana migranata i izbeglica, koji se obeležava danas.

Avatar Chicha
Chicha
04:43 18.01.2016.

Papa odlepio: Imigranti Zapadu donose dragocenu kulturu. Naslon clanka u Webtribunu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije