Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Papa Franjo osnovao novi dikasterij za ekonomiju

papa franjo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.02.2014.
u 15:58

Papa Franjo osnovao je danas novu "strukturu koordiniranja ekonomskim i administrativnim poslovima Svete Stolice i Države Grada Vatikana"

Papa Franjo osnovao je danas posebnim 'motu proprio', novu "strukturu koordiniranja ekonomskim i administrativnim poslovima Svete Stolice i Države Grada Vatikana". Nakon osam mjeseci savjetovanja s osmoricom kardinala, nakon prošlogodišnjeg uhićenja prelata Nunzia Scarana osumnjičenog za pranje prljavog novca kroz vatikansku banku, Papa Franjo je odlučio osnovati posebni dikasterij, neku vrstu ministarstva, za ekonomiju i financije.

Predviđeno je osnivanje tajništva za ekonomske poslove na čelu kojeg će biti australijski kardinal George Pell. Zatim novo savjetodavno vijeće od 15 članova, osam kardinala i biskupa i sedam laika, te novi glavni revizor.

Formalizirana je i uloga uprave za upravljanje bogatstvom apostolskog sjedišta (APSA) koja će obavljati svoju dosadašnju ulogu. Vatikanska banka, IOR, se ne spominje. Nestaje vijeće 15 kardinala koje je osnovao Ivan Pavao II. za nadzor nad vatikanskom bilancom. 

Promijene će omogućiti "eksplicitnije uključivanje stručnjaka visoke razine u ekonomiji i programiranju", izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Taj novi dikasterij izravno odgovara Papi, a bit će odgovoran za proračune i u svim ostalim  Vatikanskim strukturama kao što su guvernarat Države Grada Vatikana ili Kongregacija za  evangelizaciju naroda. To tajništvo će redigirati i detaljnu bilancu Svete Stolice i Države Grada  Vatikana.

>> Dirljivi trenutak: Benedikt i papa Franjo zagrlili se i pozdravili

Komentara 6

Avatar RoSSerb
RoSSerb
18:59 24.02.2014.

Ništa mu to ne vredi kad judeo masonska klika sa centom u SAD-u vrlo uskoro povuče ceo novac iz krvotoka bankarskog sistema. Daleko Veće i presudno je pitanje da li je ovo po Malahiji POSLEDNJI PAPA na čelu rimoktaločke crkve.čke crkve. Ta ckva ga je uvažila i doslovno priznala. Za vernike i one koji to nisu ....šta mislite jer ovo od Vatikna prorečeni poslednji 112 papa n aspisku ...PETAR RIMSKI . VEĆINA SE SLAŽE DA ZAISTA JESTE. Narabno naivne i neuke nemoj da zavara njegovoe Frančisko ... nema to veze direktne sa tim delom njegova imena..

RU
rudolfhan
20:31 24.02.2014.

HGrvatska mi je edu zna ponopomagaliu su dva sina i ja otac,a ovi sad za nase novce kupuju dobre automobile

IC
ice12
07:32 25.02.2014.

...'nema to veze sa tim delom njegova imena' .. ima sa bradom milanke opacic. Daj, ba, RoSSerb, komentarisi na vasim portalima. Imate pecko-rusko-srpsko-cetnicko-beogradsku patrijarsiju. Tako stoji u Malahijnu prorostvu napisano u nacrtanju sv. save vaskoligog sveca srpstva, a bio katolik da to i nije znao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije