Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi s ENC-om

Pao glavni server naplate cestarine HAC-a

naplatne kućice (1)
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
25.01.2016.
u 19:44

Zbog problema s hardverom od nedjelje popodne nije se mogao nadoplatiti ENC uređaj, a nije bio moguć ni uvid u stanje računa ENC-a

U nedjelju rano popodne pao je središnji server naplate cestarine Hrvatskih autocesta. Ni ponedjeljak popodne još nije bila moguća nadoplata ENC računa, a nije bio moguć ni uvid u stanje računa ENC-a.

Slična stvar s padom servera dogodila se i u rujnu prošle godine, no tada je problem bio softver, a ovaj put radi se o puno većem problemu jer je stradao hardver. U HAC-ONC-u navode da će zbog toga morati promjeniti dio servera.

– Detaljna analiza sustava utvrdila je da je u nedjelju u 13.05 sati došlo do ispada jednog dijela sustava naplate cestarine HAC-a – navode u HAC-ONC-u i dodaju da je korištenje autoceste unatoč padu servera i dalje teklo neometano. No objašnjavaju da su tehnički problemi u radu sustava naplate cestarine utjecali jedino na korisnike koji imaju negativan saldo na svojim ENC uređajima kupljenim u HAC-u jer ne mogu nadoplatiti svoj ENC pretplatni račun niti imaju uvid u pregled stanja tog računa.

Zbog toga korisnici HAC-ovih ENC uređaja čiji je pretplatni račun u vrijeme kvara servera bio u negativnom saldu nisu mogli koristiti ENC uređaje za ulazak na autocestu pa su na ulazu morali uzeti magnetsku karticu. Na izlazu su pak dobivali na potpis izjavu o naknadnom terećenju ENC računa sukladno općim uvjetima. Korisnici ARZ ENC uređaja koji su bili u negativnom saldu mogli su nadoplatiti račun, ali ta uplata nije biti vidljiva na dionicama pod upravljanjem HAC-a. U HAC-ONC-u  kazali su da tijekom dana očekuju otklanjanje problema.

>>I HDZ i Most za uvođenje vinjeta na autoceste

>>Istražili smo cijene vinjeta i cestarina u Europi

Komentara 8

R0
R00kie
19:53 25.01.2016.

HDZ navalio na blagajnu :D

NO
nori
19:56 25.01.2016.

U Hacu kradu ko svrake

DU
Deleted user
19:50 25.01.2016.

ti i takovi problemi prouzrociju se namjerno da bi se moglo lijepo i bez kontrole kasirat stare puske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije