Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE OPASAN ZA LJUDE

Panika na plaži na Lošinju, spašavali nasukanog modrulja: 'Dobro su reagirali'

Foto: Institut Plavi svijet
1/4
21.06.2023.
u 18:18

Neobična scena dogodila se na Lošinju, uz obalu Sunčane uvale, gdje je čovjek vukao morskog psa modrulja zavezanog konopom za rep, no iz Instituta su napomenuli da je riječ o spašavanju

Nekolicina građana nedavno se obratila Institutu Plavi svijet zbog snimke koja je počela kružiti društvenim mrežama. Neobična scena dogodila se na Lošinju, uz obalu Sunčane uvale, gdje je čovjek vukao morskog psa modrulja zavezanog konopom za rep.

Iako su građani htjeli obavijestiti Institut o grubom ponašanju prema životinji, oni su potvrdili kako je zapravo riječ o spašavanju modrulja koji se u više navrata nasukao na plažu unatoč tome što se htio vratiti u more, tvrde iz Instituta. ''Osoba na snimci nakon toga je modrulja plovilom odvukla na otvoreno more prema Susku, gdje je pušten. S obzirom na to da je modrulj zakonom zaštićena vrsta, zahvaljujemo svima koji su iskazali zabrinutost te su nam se javili! Modrulj je inače vrsta otvorenog mora te stoga ne predstavlja opasnost za kupače'', napisali su.

 

Andrea Borić iz Instituta objasnila nam je kako je nastala cijela panika na plaži, no zapravo je riječ o vrsti koja nije opasna za ljude, stoga ih treba pustiti na miru. – Lokalni dečki riješili su situaciju, jedan od njih dobro je reagirao i odveo modrulja na otvoreno more. Radi se o zakonom zaštićenoj vrsti, oni su čistači koji imaju veliku ulogu u tom ekosistemu. Ako dođu blizu, onda je potrebna reakcija, no nadamo se da se neće ponoviti ista situacija – poručila je. 

Osim toga, napomenuli su kako je u svim sličnim situacijama koje se tiču zaštićenih vrsta poput morskih sisavaca, morskih kornjača ili psa, potrebno izvijestiti nadležne institucije putem broja 112, a građani se uvijek mogu obratiti i njima jer je njihovo osoblje, kako navode, zahvaljujući projektima Life Delfi i Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju, jedino u RH osposobljeno za postupanje u takvim situacijama.

POVEZANI ČLANCI:

''Želimo vas također pozvati da svoja opažanja morskih sisavaca (dupina, kitova, sredozemne medvjedice) i dalje dojavljujete putem naše aplikacije Marine Ranger dostupne za Android i iOS mobilne uređaje, putem našeg Facebooka ili weba. Hvala vam na potpori i sudjelovanju u očuvanju #Jadrana i njegove faune!'' napisali su.

>> VIDEO Sve je manje vremena! Stručnjak otkrio što bi mogao biti ključni faktor za spašavanje turista u podmornici

Komentara 1

SA
Sarma
19:31 21.06.2023.

Plivam ko avion od svoje 6.godine. Ali od ovakvih blesavih vijesti , Egipat i sl. se ove godine brčkam u pličaku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije