Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PTIČJA GRIPA Najnoviji nalaz potvrdio da je smrtonosni virus opet u Hrvatskoj

Panika na Čiovu: Perad zasad neće ubijati

hrv-labud-txt.jpg
import
20.02.2006.
u 18:34

Ptičja gripa ponovno je u Hrvatskoj! Smrtonosni virus H5 jučer je u laboratoriju Centra za peradarstvo potvrđen kod uginulog labuda s Čiova, a danas će se znati i ostatak kombinacije, je li i u nas H5N1, koji je ovih dana registriran u većini zemalja Europe, kazao je na sinoćnjoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Ublažene mjere
Na mostu za Čiovo već sinoć su trebale biti uspostavljene dezbarijere, a u tijeku je i postavljanje kriznoga stožera. Tri kilometra oko žarišta ptičje gripe u blizini mjesta Slatine također će se postaviti dezbarijere, izolacija, zatvoriti perad, popisati gospodarstva, vrste i broj peradi te istražiti ima li i komercijalnih farmi, a slične će se mjere provesti i u širem krugu od 10 kilometara. Zabranjen je promet peradi i mesa peradi te jaja, gnoja, stelje... s otoka, kao i lov na pernatu divljač te naređen pojačani nadzor divljih ptica i pojačana osobna zaštita.

Prema naputku EK, koje je nakon pojave ptičje gripe u EU ublažilo preporuke, čiovsku perad neće ubijati. Ptica je 14. veljače pronađena uginula na obali, zajedno s patkom, kod koje nije potvrđena ptičja gripa. Dopremljena je u Veterinarski institut u Splitu, a 15. veljače njezini su unutarnji organi dopremljeni u zagrebački Centar za peradarstvo.

Potvrdilo se ono što čega smo se dugo pribojavali. Iako smo poduzimali sve mjere opreza, virus, na žalost, nismo mogli izbjeći kazao je sinoć ministar. Ministar će danas posjetiti Čiovo. Prema dojavama s terena, na Čiovu nema više labudova. Vjerojatno je da će Ministarstvo poljoprivrede proglasiti zabranu držanja peradi na otvorenome u cijeloj Hrvatskoj.

Istodobno, nakon službenih potvrda iz Francuske i Mađarske te BiH, ptičja se gripa nezadrživo širi Europom i Afrikom. Panika je u Francuskoj, koja je s čak 900 milijuna peradi najveći proizvođač peradi u Europi. U Indiji je vlada najavila uništavanje 900 tisuća pilića i ostale peradi, a u Egiptu se zaraza širi duž Nila.

Umrla Bugarka
Azijske zemlje uništile su 200 milijuna peradi, a šteta je 10 milijardi američkih dolara! Iz Bugarske stižu još gore vijesti 27-godišnja Bugarka, koja je u petak primljena na kliniku u Plovdivu zbog sumnjivih simptoma, preminula je u ponedjeljak. Liječnici su posumnjali na kobnu zarazu H5N1 virusom jer je patila od upale pluća i otežanog disanja dvaju tipičnih simptoma "nove kuge".

Prvi nalazi na H5N1 bili su negativni, no čekaju se još nalazi obdukcije. Kod kombinacije tih dvaju simptoma, naime, inicijalni nalazi iz nosa i grla uvijek su negativni, no nalazi uzoraka iz pluća mogu biti pozitivni. Tako je bilo u slučajevima četvero Turaka umrlih nedavno od ptičje gripe.


Slatinjani: To nije naš labud

U Slatinama na Čiovu vijest da je mrtvi labud s glavne plaže pozitivan na virus ptičje gripe jučer predvečer još nije stigla. To i nije naš labud. Tko zna odakle je došao komentirali su u kafiću u središtu mjesta. Kokoši na Čiovu drže tek tri-četiri obitelji, kažu Slatinjani.
Na plaži kod glavnog porta, gdje je pronađena lešina labuda, naišli smo na još jednu mrtvu crnu pticu. Zaudara već nekoliko dana, rekla nam je prodavačica iz obližnje trgovine. No, zbog nje očito nitko nije zvao veterinare, ali je mrtvi labud pokupljen kod Planog jučer poslan na analizu.U blizini je Pantan, zaštićena močvara i odmorište ptica, za koje odgovorni nisu znali hoće li biti obuhvaćeni mjerama.
(S. V.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije