Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTROŠNJA STRUJE

Pametna brojila imaju neke koristi za građane, ali i zamke

Brojilo HEP-a/Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
21.05.2018.
u 11:45

Osim praćenja i optimiziranja potrošnje, pametna brojila će mjeriti korištenu snagu.

U Hrvatskoj je do sada ugrađeno stotinjak tisuća pametnih brojila, a HEP je raspisao i natječaj za novih 120 tisuća. 

Prema planu HEP-a, velikim potrošačima sa zakupljenom snagom većom od 20 kW brojila se trebaju zamijeniti do 1. listopada 2020. godine, svim poduzetnicima s priključnom snagom do 20 kW do listopada 2025. godine, a do 2030. pametna brojila dobit će i sva kućanstva, piše Tportal.

- Uvođenje pametnih brojila potrošačima je dobrodošlo jer je riječ o preciznijim uređajima koji točnije mjere potrošnju i omogućuju izdavanje računa sa stvarnom potrošnjom, a ne na temelju procjene - ističe Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač.

To znači da će se struja plaćati na temelju procjena potrošnje umjesto akontacija. I računi bi trebali biti niži jer se neće plaćati usluga očitanja.

Osim praćenja i optimiziranja potrošnje, pametna brojila će mjeriti korištenu snagu. Kurtović napominje da će precizno mjerenje snage neminovno dovesti do viših računa jer sadašnja brojila nisu mogla registrirati probijanje limita pa se korištenje viška kilovata nije naplaćivalo.

Kurtovića brine i to što potrošači nemaju pristup novim brojilima pa ne mogu primjerice prijaviti kvar na njima ili ih očitati.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Brojilo HEP-a/Ilustracija
1/10
Ključne riječi

Komentara 9

KM
kmerotrijeb
14:16 21.05.2018.

Nemaju nikakve koristi za građane, samo još jedno prodavanje magle i pranje love nesposobnih državnih uhljeba. Imam pametno brojilo i ako hoću račun po potrošnji moram uzeti olovku i papir, pročitati stanje i dojaviti HEP-u. "Pametno" brojilo na hrvatski uhljebskii način. Naravno očitanje i mjesečni paušal iliti uhljebarina se i dalje plaća kao i prije. Zakonom o zaštiti potrošača koji propisuje da se račun smije izdavati samo po potrošnji, a ne po akontacijama se kao i s dobrim dijelom zakona može obrisati jedna stvar...

DU
Deleted user
12:52 21.05.2018.

Promašena investicija, jer ih ne mogu očitati daljinskim putem, tu mogućnost bi trebali imati.

KR
kristijan68
12:10 21.05.2018.

A jel ta pametna brojila imaju mogućnost obrnutog toka struje za kućanstva koja sama proizvode električnu energiju solarnim ćelijama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije