Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pahor: Iduća godina krizna, bit će i izlaska na ulice

15.11.2008.
u 08:26

Glavni napori nove slovenske vlade bit će usmjereni prema prevladavanju prijeteće recesije, pri čemu će se podupirati samo zdravi dio gospodarstva, a ne poduzeća koja nemaju perspektivu, izjavio je u opširnom razgovoru za ljubljanski dnevni list "Delo" od subote budući premijer Borut Pahor.

"Naša ekonomija nije u slabom stanju, no naš zadatak je da u vremenu recesije pojačamo njenu konkurentnost, a izbjegnemo socijalne i političke konflikte do kojih bi moglo doći", rekao je Pahor.

Dodao je da će mjere za krizno razdoblje biti popraćene permanentnim dijalogom sa sindikatima, te da od opozicije očekuje suradnju po modelu koji je djelovao u Irskoj devedesetih godina, kad su se političke stranke dogovorile o "agendi za promjene" koja je omogućila velik napredak države i marginalizaciju domaćih političkih sporova.

"I prije smo bili u teškim situacijama i uvjeren sam da recesijski izazov možemo okrenuti u svoju korist, ne čekajući samo recepte koje traži cijeli svijet nego i korištenjem svih naših intelektualnih, stručnih i političkih potencijala", izjavio je Pahor.

Naglasio je da njegova vlada namjerava voditi mjere štednje i racionalizacije, te provesti "reformu" zdravstvenog sistema i "modernizaciju" mirovinskog sustava. Po Pahorovim riječima, stimulirat će se "zdravi dio gospodarstva", a poreznim olakšicama poticati konkurentnost, osobito malih i srednjih poduzeća, ali vlada neće intervenirati spašavanjem poduzeća za koje bi se u krizi pokazalo da moraju u stečaj ili otpuštati veliki broj zaposlenih.

"Bit će teško i bit će trenutaka kad će politička napetost biti strašna, kad će ljudi ići na ulicu", izjavio je Pahor, dodavši da će posebno krizna biti iduća godina.

"Buduća vlada odlučna je da na neizvjesnost pred kojom se nalazimo reagira razvojnom a ne socijalnom politikom. Nećemo gasiti požare, nego stvarati prostor za novo, novim inovativnim strategijama i promjenama na tržištu rada, za što nam je potreban konsenzus. Moja je odluka koju sam donio nakon savjetovanja sa stručnjacima zadnjih mjesec i pol dana da država neće davati novac poduzećima za koja je jasno da i uz tu pomoć ne bi izdržala pritisak konkurencije", rekao je Pahor.

Na pitanje o kritikama stranke aktualnog premijera Janeza Janše da im kao drugoj najjačoj stranci u parlamentu nije ponudio sudjelovanje u svojoj koaliciji iako je Slovenija pred razdobljem krize, Pahor je rekao da se odlučio za kompetentnu i političku homogenu vladu, te dodao da se u Njemačkoj i Nizozemskoj pokazalo kako formiranje tzv. "velike koalicije" nije pravi odgovor na krizno stanje u ekonomiji.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije