Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnje na tržištu završi 74.000 tona EE opreme

Pada količina elektroničkog otpada jer su uređaji poput televizora sve lakši

Elektroni?ki otpad
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
27.02.2023.
u 10:31

- Uz činjenicu da je jedna od najbrže rastućih kategorija otpada u EU, ova vrsta otpada sadrži i različite tvari opasne za okoliš i ljudsko zdravlje ukoliko se otpadom ne rukuje na adekvatan način. Dodatno, sirovine sadržane u EE opremi imaju visoku financijsku vrijednost, zbog čega recikliranje EE otpada temeljeno na visokim standardima nema alternativu – ističu u Ministarstvu.

Raste količina električne i elektroničke opreme koja dolazi na hrvatsko tržište, no količine takvog otpada su u padu. Prema ovih dana objavljenim podacima, na tržištu je 2020. godine završilo 66.505 tona takve opreme, a u 2021. godini 74.150 tona. Povećanje je to od jedanaest posto. Skupljene količine električnog i elektroničkog otpada u 2020. godini su stagnirale - skupljeno je 40.792 tona, dok u 2021. bilježe pad od 13 posto, iznose samo 35.477 tona. U 2020. godini sakupljeno je 10,1 kilograma EE otpada po stanovniku, a u 2021. godini 9,2 kilograma.

Stopa odvojenog skupljanja EE otpada za 2020. iznosila je 69 posto, čime je cilj koji iznosi 65 posto, računato na temelju ukupne mase EE otpada u toj godini, izražene u obliku udjela prosječne mase EE opreme stavljene na tržište u prethodne tri godine (razdoblje od 2017.do 2019. godine) ostvaren. No, stopa odvojenog skupljanja EE otpada za 2021. iznosila je 56 posto, čime zadani cilj za 2021. godinu od 65 posto nije ostvaren, navodi se u izvješću Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U 2021. godini oporabljeno je ukupno 32.786 tona odvojeno sakupljenog EE otpada, od čega je materijalno oporabljeno (reciklirano) 32.629 tona, dok je energetski oporabljeno (spaljivanje uz dobivanje energije) 157 tona.

Za obje su godine ostvareni svi pojedinačni ciljevi uporabe i recikliranja po kategorijama EE opreme koji iznose od 75 do 85 posto za oporabu i 55 do 80 posto za recikliranje. EE otpad je sva električna i elektronička oprema koju je vlasnik odbacio bez namjere ponovne uporabe. - Uz činjenicu da je jedna od najbrže rastućih kategorija otpada u EU, ova vrsta otpada sadrži i različite tvari opasne za okoliš i ljudsko zdravlje ukoliko se otpadom ne rukuje na adekvatan način. Dodatno, sirovine sadržane u EE opremi imaju visoku financijsku vrijednost, zbog čega recikliranje EE otpada temeljeno na visokim standardima nema alternativu – ističu u Ministarstvu.

Elektroni?ki otpad
1/7

Cilj za sakupljanje EE otpada od 2015. dostignut je za sve godine osim za 2021. godinu kada je stopa sakupljanja iznosila 55 posto, što je deset postotnih bodova manje od propisanog cilja. - Razlozi pada mogu se tražiti u smanjenju težine novijih velikih uređaja u odnosu na „povijesne“ uređaje koje je stanovništvo u većoj mjerio odbacilo u prethodnim godinama, zatim u kontinuiranom poboljšanju ulaznih podataka koji dolaze iz EPR sustava o količinama EE opreme stavljene na tržište, i kao posljednje i najvažnije, u stagnaciji sustava oporabe i posebno sakupljanja za koje je potrebno pronaći nove učinkovitije modele – zaključuju u Ministarstvu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Kako što reciklirati

Komentara 1

WT
WTF!
12:04 27.02.2023.

Možda bi trebali malo proširiti vidike kaj se tiče "recikliranja" EE otpada. Veliki dio toga završava u Gani,a netflixov dokumentarac na temu toga jako lijepo prikazuje kako izgleda "recikliranje"🙈🙉🙊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije