Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prisilna naplata

Ovrha na špeceraj: Da mi je račun blokiran, doznao sam – u trgovini

Ovrha
ARHIVA VL
17.08.2011.
u 12:00

Dragutin Lesar: Iako bi Fina trebala odblokirati račun čim se podmiri dug, građani se žale da često nije tako

Zašto me nitko nije upozorio da će mi račun biti blokiran? Zašto sam to shvatio tek kada sam u dućanu karticom tekućeg računa želio platiti špeceraj?, pitanja su koja sve češće postavljaju naši čitatelji. Problem je u tome što, tvrdi šef laburista Dragutin Lesar, ovrhovoditelji (odvjetnici i javni bilježnici) dužnike vrlo često i ne obavijeste o tome da im prijeti ovrha.

Bez nadzora
– Iako su prema zakonu dužni građanima dostaviti ovršni nalog, oni to često ne učine jer ih nadležno Ministarstvo pravosuđa ne kontrolira. Tako se građanima uskraćuje pravo na prigovor, ali i prilika da tijekom žalbenog roka (osam dana) podmire svoj dug – kaže Lesar. A da bi građani uopće doznali tko im je “sjeo” na račun, moraju otići u Finu i platiti pristojbu od 52 kune! 
Račun vam može ostati u blokadi čak i nakon što se namiri vjerovnik kojemu ste bili dužni! Primjerice, dužni ste dvije tisuće, a na računu imate 6000 kuna. Račun vam se blokira, vjerovnik s računa “skine” dvije tisuće, ostaju vam vaše 4000, ali s njima i dalje ne možete raspolagati.

– Iako bi Fina automatski trebala odblokirati račun nakon što se podmiri dug, građani mi se često žale da to nije tako. Kažu da se s Finom i sa svojom bankom natežu i po nekoliko tjedana, a u međuvremenu posuđuju novac, dok im se ne odblokiraju njihovi računi – kaže Dragutin Lesar. 
Iako se, prema zakonu, pod ovrhom mogu naći maksimalno dvije trećine mjesečnih primanja, građanima se često “sjedne” na kompletan iznos na računu. Štoviše, pod ovrhom završavaju i zakonom zaštićene rodiljske naknade, dječji doplatak, zaštitni dodatak na mirovinu i drugi socijalni transferi. Da bi to izbjegli, građani moraju otvoriti posebne, tzv. zaštićene račune, na koje će im, sve dok ne podmire dugove, sjedati novac od socijalnih transfera i trećina plaće. No zna se dogoditi da građani doznaju da su pod ovrhom tek kada im kompletan iznos na računu bude blokiran.

Ne poštuju ni zastaru
– Tada građani odu do Fine i zatraže otvaranje posebnog računa, ali onaj iznos koji im je već oduzet neće im se naknadno vratiti iako je zakonom zajamčen! – ističe Lesar.

Zanimljiv slučaj pljenidbe dijela plaće prijavila nam je čitateljica Višnja Volović.

– Prijedlog o ovrsi temelji se na događaju iz prosinca 1996., što je u suprotnosti sa zakonom jer je u međuvremenu nastupila zastara – piše u prigovoru koji je V. Volović poslala predsjedniku Općinskog suda u Karlovcu, Saboru, premijerki, Europskom parlamentu... Inače, Diners preko odvjetničkog ureda Hanžeković i Radaković od nje potražuje 26.800 kuna.

Komentara 40

OB
-obrisani-
12:15 17.08.2011.

Da rezimiramo: - ovrhovoditelji dužnike vrlo često i ne obavijeste o tome da im prijeti ovrha, iako su prema zakonu dužni građanima dostaviti ovršni nalog - da bi građani uopće doznali tko im je “sjeo” na račun, moraju otići u Finu i platiti pristojbu - Račun vam može ostati u blokadi čak i nakon što se namiri vjerovnik kojemu ste bili dužni - Iako se, prema zakonu, pod ovrhom mogu naći maksimalno dvije trećine mjesečnih primanja, pod ovrhom završavaju i zakonom zaštićene rodiljske naknade, dječji doplatak, zaštitni dodatak na mirovinu i drugi socijalni transferi. . . Hrvatska, powered by HDZ.

VE
velika
12:23 17.08.2011.

vrlo često kad se račun podmiri trebaju dani da se isti odblokira ...u isto vrijeme može nastati velika šteta ljudima...unaprijed se veselim tužbama zbog toga što je ljudima nastala šteta jer nisu mogli do svojih računa ....zanima me samo tko će tužiti i koga ....ali tko god od odvjetnika smisli po kojem zakonu i za što proričem mu dobru budućnost.......zanima me samo koja će biti šteta na naš proračun zbog ovako nepripremljenje primjene zakona

OB
-obrisani-
16:18 17.08.2011.

. ..a tko vam je kriv, da ste podizali kredite....?? .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije