Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENA BIVŠA MINISTRICA

Ovo su sve afere Gabrijele Žalac: Vozačka, Mercedes, vjetroelektrane...

Gabrijela Žalac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram
1/7
11.11.2021.
u 09:20

Ispod radara prošla su medijska izvješća o poslovima koje je tadašnja ministrica dodijelila Ampelosu, tvrtki s jednim zaposlenim, koji su sada predmet istrage

Dok je bila na poziciji ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac slovila je kao izuzetno probitačna osoba, ona koja u hodu rješava zastoje i probleme vezane za EU projekte, nerijetko se pritom oslanjajući na bliske odnose s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Upravo prijateljstvo s Plenkovićem ono je što najčešće spominju HDZ-ovci kada ih se pita odakle je bivša ministrica crpila snagu za “networking” koji ju je naposljetku doveo pod pasku istražnih tijela i do jučerašnjeg uhićenja u sklopu istrage koju su pokrenuli europski istražitelji.

Premda rođena Vinkovčanka, ova HDZ-ovka svoj uspon na nacionalnoj političkoj sceni ne duguje tamošnjoj HDZ-ovoj sceni ni njezinoj sivoj eminenciji Tomislavu Čuljku. Podloga za uspjeh, kažu naši izvori, bio joj je prije svega obiteljski pedigre s obzirom na to da je njezina majka niz godina bila na čelu Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Majka joj je, među ostalim, bila i stečajna upraviteljica u nizu stečajnih postupaka, među ostalim i u Županjskoj banci, a taj je slučaj bio i tema diplomskog rada Gabrijele Žalac.

Uz obiteljski pedigre, ključna za karijeru buduće ministrice bila je i odluka da će se specijalizirati za temu europskih fondova, u kojoj Hrvatska i sada bilježi deficit stručnog kadra. Žalac se tako uskoro našla na poziciji stručne savjetnice tadašnjeg župana Bože Galića, a uskoro i na poziciji pomoćnice pročelnice tamošnjeg Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, na čije čelo dolazi 2010. Žalac potom preuzima i čelnu funkciju u Agenciji za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, s koje je 2019. pozvana u Vladu.

VIDEO Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

 

Usporedo se, očekivano, stručno usavršavala i u Bruxellesu, a u HDZ-u nagađaju kako iz tog razdoblja datira i njezino prijateljstvo s Plenkovićem. No, nije bila jedina koja je na temelju upućenosti u problematiku EU fondova poslije povučena u Zagreb. To se, kažu naši sugovornici, dogodilo s mnogima koji su se ovom problematikom intenzivno bavili na regionalnoj razini. Među ostalim, sličan je karijerni put prošao i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, koji je jučer također uhićen u sklopu OLAF-ove istrage. Petric je poslove slične onima koje je Žalac radila u Vukovarsko-srijemskoj obavljao za Virovitičko-podravsku županiju.

Bez vozačke izazvala nesreću

Nevolje za ministricu Žalac započele su u ožujku 2019. godine nakon što je, vozeći bez valjane vozačke dozvole, u rodnim Vinkovcima naletjela na djevojčicu i teško je ozlijedila. Usprkos toj nesreći, prve reakcije iz Vlade bile su da ministrica ne treba podnijeti ostavku jer se takva nesreća, tumačili su, može dogoditi svakome. Sama Žalac tada je izišla pred novinare i u suzama priznala da joj je vozačka istekla tri godine prije te izvijestila da je premijeru stavila na raspolaganje svoj ministarski mandat, no premijer njezinu ostavku nije prihvatio.

Ministricu je, međutim, ovaj događaj poprilično “načeo” jer javnost nije bila spremna tako lako prijeći preko svega. Idućih dana bila je pod neprestanom paskom medija, koji su uskoro otkrili da je u dvorištu njezine kuće parkiran luksuzni Mercedes, registriran na rent-a-car tvrtku u vlasništvu šibenskog poduzetnika. Žalac je nakon toga ponudila niz kontradiktornih obrazloženja za skupocjeno vozilo u njezinu dvorištu, a svodila su se uglavnom na to da su auto kupili ili uzeli u dugotrajni najam njezini roditelji. Idućih mjeseci pritisak je nastavljen pa je Žalac na koncu maknuta s pozicije u sklopu rekonstrukcije Vlade u kojoj su, u srpnju 2019. godine, bez ministarskih funkcija ostali i Tomislav Tolušić i Nada Murganić.

U cijeloj priči oko ministričina Mercedesa ispod radara su prošla istodobno objavljena medijska izvješća o čudnim poslovima koje je Žalac dodijelila Ampelosu d.o.o., tvrtki s jednim zaposlenim, koji su sada predmet istrage u sklopu koje je Žalac jučer uhićena.

Osnovala Mega projekte

Nakon odlaska s ministarske pozicije, Žalac je aktivirala pravo na dužnosničku plaću nakon prestanka mandata i neko vrijeme se o njoj nije pisalo. Ono što se moglo doznati bilo je da je osnovala tvrtku Mega projekti, registriranu za niz djelatnosti. Izvještavalo se i da je njezina tvrtka dobila poticaj Grada Vinkovaca, no pokazalo se da je riječ o svega 5000 kuna koje je Grad dodijelio praktički svakom novom poduzetniku s područja Vinkovaca koji je bio zainteresiran za poticaj i prostor u Poduzetničkom inkubatoru.
Pa ipak, u životu i poslovanju bivše ministrice nije bilo previše mira, posebno nakon što je obuhvaćena USKOK-ovom istragom u aferi Vjetroelektrane, u sklopu koje ju se, zajedno s bivšom državnom tajnicom i kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac, sumnjiči da je koristila svoj utjecaj kako bi osigurala HBOR-ov kredit za projekt Krš-Pađene.

Izvori iz HDZ-a na istoku Hrvatske tvrde da je tamošnji HDZ bio protiv ideje da Žalac dođe na ministarsku poziciju, ali Plenković je, tvrde, inzistirao baš na njoj. Premijer se, tvrde naši izvori, oglušivao i na sva kasnija upozorenja o aktivnostima sada već bivše ministrice koja mu je, kažu, i nakon mandata dolazila na sastanke u Banske dvore. Nova ministrica EU fondova Nataša Tramišak, kažu, nikada nije uspjela zadobiti tu razinu Plenkovićeva povjerenja. Na premijerovo povjerenje Žalac je kao ministrica uzvraćala potpunom lojalnošću, ponekad i protivno volji čelnih ljudi u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije, poput vukovarskog gradonačelnika Ivana Penava. Žalac je još članica Predsjedništva HDZ-a.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
09:49 11.11.2021.

nikad više lopovluk, korupcije, laži, bahatluka, prijevara i muljanja nego za vrijeme plenkovića, čak je sanader mala beba za njega.....samo se smijenjuju lopovi i konstantno se krade...nemaju ovi iz EU pojma koji kriminalci su kod nas na vlasti....

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
09:37 11.11.2021.

I sve transparentno,po naredbi HDZ,i Plenkovica.

TO
Tomisl
09:47 11.11.2021.

Neki ne mogu prestati krasti , pa nastradaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije