Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVI ZID

'Ovo što je otkriveno može biti jedan od osnova za poništavanje nagodbe'

Dominik Vuletić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.07.2018.
u 14:21

Tihomir Lukanić iz Živog zida tako poručuje da ta stranka nije namjerni rušitelji nagodbe, ali moraju objasniti da je ona zbog ovoga otkrića ugrožena.

Tražimo od Trgovačkog suda, premijera, ministra gospodarstva Darka Horvata te izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška da kažu mogu li dvije različite tvrtke, s različitim nazivima, sjedištima kompanija i računima biti ista pravna osoba te može li onda nagodba oko Agrokora biti zakonita, poručili su iz Živog zida danas s konferencije za novinare u Saboru. Pripremajući se za pisanje žalbe na USKOK-ovo odbijanje njihove kaznene prijave protiv premijera Andreja Plenkovića, sad već bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka i ministra financija Zdravka Marića zbog "afere Hotmail", pojašnjavaju, otkrili su veliki propust koji predstavlja pravni temelj za poništavanje nagode.

Riječ je, naime, o odluci izvanrednog povjerenika Ramljaka da angažira tvrtku Alix partners za savjetnike, za što je, prema zakonu, dužan tražiti prethodno odobrenje Ministarstva gospodarstva. Iz Živog zida pojašnjavaju da su iz spisa u USKOK-u otkrili da je Ramljak tražio odobrenje za Alix partners iz New Yorka, da bi po odobrenju angažirao Alix partners UK iz Londona.

Tihomir Lukanić iz Živog zida tako poručuje da ta stranka nije namjerni rušitelji nagodbe, ali moraju objasniti da je ona zbog ovoga otkrića ugrožena.

 - S obzirom da je USKOK odbacio našu žalbu s obrazloženjem koje je puno nelogičnosti i rupa, da bih pripremio žalbu otišao sam u USKOK gdje sam kroz puna dva dana ušao u uvid kompletnog spisa, preko 11 registratora. Pronašao sam dokumente prema kojima 21.travnja 2017. Ramljak šalje u Ministarstvo gospodarstva zahtjev za odobrenje da angažira Alix partners iz New Yorka za savjetnike. Tadašnja ministrica Dalić tražila je evaluaciju pristiglih ponuda da bi 24. travnja dala odobrenje za to. Isti datum Ramljak sklapa ugovor s jednom drugom tvrtkom sa sjedištem u Londonu, dakle to su dvije potpuno različite prave osobe i pravne osobnosti – objašnjava Lukanić te dodaje kako je Živi zid u formi zastupničkog pitanja ove dokumente tražio prije mjesec i pol dana od Ministarstva i izvanrednog povjerenika, no to nisu uspjeli dobiti.

- Pozivam Trgovački sud da se izjasni o tome je li jedna i druga pravna osoba po njihovom mišljenju ista. Hoće li učiniti presedan da su dvije različite tvrtke, s različitim sjedištima ima tvrtke. Neka to učine i Peruško, Horvat, a posebno pravnik i premijer Vlade. Neka javnosti odgovore jesu li dvije potpuno različite pravne osobe ista pravna osoba, je li po njima nagodba zakonita i na temelju toga cijeli ovaj spis, hrpa dokumenata, svi ugovori s podizvođačima, je li tih više desetaka milijuna kuna koje su dobili kao naknadu legalno izvučen novac ili ne – zanima Lukanića.

Stručnjak Živog zida Dominik Vuletić dodaje kako vjeruje da je došlo do formalnog propusta Ministarstva i da je odobrenje dano krivom trgovačkom društvu.

- Jedno je kazneno-pravni aspekt, ali postoji i trgovačko-pravni aspekt, ovo što je otkriveno može biti jedan od osnova za poništavanje nagodbe. To može biti pravni argument za male dioničare ili bilo koga tko je nezadovoljan. Razlog za ovaj propust je ili nesposobnost ili namjerno krivo odobrenje koje, kao što sam rekao, može predstaviti pravni temelj za poništavanje nagodbe – tvrdi Vuletić kojemu je čudno da je Živi zid ovo shvatio, a ne netko od uključenih u nagodbu u Agrokoru.

- Ovo ne mora biti nelegalno, moguće da je kompromitirana nagodba. Ne vjerujem da će Trgovački sud zato ugroziti nagodbu, ali ovo je ozbiljan formalni propust od strane Ministarstva gospodarstva – poručuje Vuletić.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić naglašava kako ovaj propust potvrđuje ono što govore od početka priče o Agrokoru - da se radi nevjerojatno netransparentno, šeprtljavo, neozbiljno.

- Vidjeli smo cijeli niz korupcijskih afera, sukoba interesa, a čekamo i kazneno-pravnu odgovornost. Predat ćemo žalbu na odbijenicu naše prijave i ponovno napraviti uvid u spis kad završe posao – kaže Sinčić. Problematizira i sami rad USKOK-a po njihovoj prijavi, tvrdi da su istragu napravili parcijalno.

- Mi smo u prijavi naveli četiri kaznena djela, a oni parcijalno to ispitali, jednako kao što smo prijavu podnijeli protiv četiri osobe, a ispitane su tri. Njihovo obrazloženje napisano je beletristički – dodaje Sinčić. Ispitani su, nastavlja samo Dalić i Ramljak.

- Najveći propust je zloupotreba povlaštenih informacija, mi smo USKOK-u prijavili određene spoznaje da ispitaju tko je imao povlaštene informacije, je li ministrica Dalić dala brokerskoj kući koja je temeljem toga trgovala dionicama prije njihova sloma. Nije istraživan Interkapital, nije ispitivano ni kazneno djelo povlaštenih informacija, a to je ključni segment – tvrdi Sinčić. Iz Živog zida zaključuju kako ovo nije njihovo otkriće jer svi dokumenti već neko vrijeme stoje u USKOK-u pa se pitaju stoji li iza svega nesposobnost ili aljkavost, u što sumnjaju, ili je u pitanju strah pred vlastitom sudbinom ljudi koji žele zadržati svoje poslove. 

Komentara 3

KO
kold
19:25 03.07.2018.

Zar ministarstvo plaća savjetnike iz ovih tvrtki, onaj ko ih plača može ih angažirati kad hoće i koliko hoće.

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
15:26 03.07.2018.

Koliko mutne vode u zemlji kriminala proče pod bistru vodu, koja nam tako izgleda jer se medijima sve zamagljuje a HDZ nema vlade u kojoj nije neku veliku aferu proizveo! Narode do kad češ za lopove i kriminalce glasat!???

SO
sokodnaranče
17:02 03.07.2018.

Jeftin način da zaustavi nagodbu i destabilizira našu zemlju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije